Política 04/11/2016

Iceta: "EL PSOE no es pot dirigir només des de Ferraz"

El primer secretari del PSC recorda que les veus territorials han de ser "respectades, escoltades i incorporades" a la direcció del socialisme espanyol, amb qui rebutja el trencament

Marc Toro
5 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en la seva primera intervenció al XIII congrés del partit

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha lamentat aquest dijous un cop més la "discrepància greu" que el partit ha tingut amb el PSOE arran de la investidura de Mariano Rajoy i ha llançat un missatge clar a aquells que amenacen amb el trencament: "Avui no es pot dirigir el PSOE només des de Ferraz". "Cal tenir capacitat d’integració de voluntats", ha insistit, per afegir que les veus territorials han de ser "respectades, escoltades i incorporades" a la direcció del socialisme espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iceta, que ha dit que "al PSOE hi ha hagut una etapa llarga de poc diàleg polític intern", ha instat la gestora del PSOE a celebrar aviat el seu congrés per escollir un nou secretari general i una nova direcció. Recordant que el PSC també va nomenar una gestora el juny del 2014 després de la dimissió del llavors líder del partit, Pere Navarro, ha afegit: "Vam fer el congrés en 3 setmanes. Va ser un període excepcional perquè les gestores són per a temps breus".

El líder del PSC també ha aprofitat per tornar a defensar el 'no' dels diputats catalans a Rajoy per sobre de les amenaces que arriben des de Madrid: "El PSC no depèn només d’un protocol d’unitat, sinó de la voluntat de la gent que en forma part i dels ciutadans que ens donen suport per construir una societat més justa, una Catalunya més lliure, una Espanya federal. I no cedirem en aquest objectiu".

Malgrat deixar les coses clares, Iceta ha dit que confia que PSC i PSOE podran "superar" aquesta situació, i ha insistit que el PSC no es vol separar "ni un mil·límetre" dels seus companys socialistes de la resta de l'Estat. El líder del PSC ha explicat que el partit vol evitar el trencament "per convicció, però també per la fraternitat i estima" cap als socialistes d’Espanya, i ha assegurat que aquest serà el primer repte de la nova direcció del partit, que es presentarà diumenge.

El partit no es planteja revisar el protocol d'unitat al congrés

En tot cas, el PSC no es planteja "en absolut" revisar el protocol d'unitat amb el PSOE en aquest congrés, tal com ha reiterat la secretària d'organització en funcions del partit, Assumpta Escarp, poques hores abans que arrenqués el conclave que se celebra en el Palau de Congressos de Barcelona. La dirigent socialista ha recordat que al llarg dels pròxims 3 dies es debatran diverses esmenes i aportacions de militants que fan referència a la relació amb el PSOE, però ha subratllat que l'objectiu de la majoria és "demanar més visibilitat parlamentària" del PSC. Unes altres, d'altra banda, demanen directament recuperar el grup propi al Congrés.

Iceta ha volgut enviar un missatge als militants en aquest sentit: "Que en el moment d'abordar els nostres debats, quan es toqui aquesta qüestió ho fem des de la prudència i la fraternitat de qui vol seguir compartint un projecte amb els socialistes de tot Espanya".

El PSC defineix el seu full de ruta en un moment convulsL'única referència que per ara es fa a la crisi amb el PSOE a la ponència marc que el PSC aprovarà al congrés -el full de ruta del partit de cara als 4 pròxims anys-, estableix: "El PSC, ara més que mai, ha de tornar a ser el partit amb personalitat jurídica pròpia, sobirà i autònom de la seva fundació". En els estatuts, tal com estan redactats, es fixa que el partit, dins de la seva "sobirania", decidirà quina ha de ser la seva participació en els òrgans de govern de Ferraz, uns òrgans dels quals ara el PSOE es planteja expulsar els socialistes catalans.

El líder del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, que exerceix de president de la mesa del conclave, ha fet la primera intervenció de la tarda, en la qual ha destacat: "No ens agrada l’Espanya de Rajoy ni l’Espanya del PP". En aquest sentit, ha arrencat un aplaudiment de la cap de files dels socialistes catalans a la cambra espanyola, Meritxell Batet, i la resta de diputats del partit a Madrid, pel seu vot contrari a la investidura del ja reelegit president espanyol.

"Gràcies per haver mantingut la coherència", els ha dit Collboni, si bé ha deixat clar que aquesta coherència "vol ser cordial i fraternal amb la resta de socialistes" de l'Estat. El segon tinent d'alcalde a l'Ajuntament de Barcelona ha defensat un "futur de la mà del PSOE", i ha argumentat que els dos partits comparteixen "objectius" malgrat les identitats pròpies i les "diferències". Les seves paraules han sigut rebudes amb aplaudiments de la militància.

Congrés en un "moment difícil"

Per la crisi amb Ferraz i pel context de caiguda lliure a les urnes del PSC, Escarp ha admès que el congrés del partit se celebra en un "moment difícil". No obstant això, ha recordat que fa 2 anys el partit ja va haver de celebrar un congrés extraordinari en una situació complicada, després de la dimissió de Pere Navarro i d'una traumàtica escissió, i ha conclòs: "Afrontem el nostre congrés amb molta il·lusió, amb ganes de tornar a lluitar per la justícia social i defensar un model federal".

Més enllà d'aprovar la ponència marc, els estatuts i el codi ètic, així com diverses resolucions, d'aquest congrés també en sortirà la nova executiva, que està previst que es conegui dissabte i es presenti formalment diumenge al matí. De moment, només ha transcendit que Escarp no repetirà com a secretaria d'organització, malgrat que podria continuar igualment a la direcció.

Ni Javier Fernández ni Pedro Sánchez assistiran al congrés

La dirigent socialista ha confirmat que cap membre de la gestora del PSOE assistirà al congrés -el president de l'òrgan, Javier Fernández, ha al·legat "problemes d'agenda"- i també ha descartat assistir-hi l'exsecretari general del PSOE, Pedro Sánchez. Entre els 800 convidats al Palau de Congressos sí que hi ha, en canvi, representants del partit socialista a les Balears (PSIB), el País Valencià (PSPV) i el País Basc (PSE).

De fet, la presidenta balear, Francina Armengol, ha intervingut davant la militància del PSC just abans que Iceta presentés l'informe de gestió de l'executiva. També han parlat els secretaris generals de la UGT i CCOO a Catalunya, Camil Ros i Joan Carles Gallego. Entre el públic hi ha el diputat socialista i exalcalde de Sant Sebastià Odón Elorza -que, com el PSC, va votar en contra de la investidura de Rajoy.

També han passat o passaran pel Palau de Congressos la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Neus Munté, i representants de diversos partits polítics a Catalunya, com Marta Rovira (ERC), Jordi Turull (PDECat), Santi Rodríguez (PP) o Ramon Espadaler (Unió). Una de les visites estrella serà la del president valencià, Ximo Puig, que assistirà dissabte al congrés després de posicionar-se a favor de l'abstenció del PSOE per facilitar el govern del PP a l'Estat.

stats