Política 04/09/2017

Pascal diu que la mesa del Parlament garantirà que la llei del referèndum sigui "debatuda i treballada" pels grups

El PDECat lamenta que el PSC insti a no anar a votar l'1-O i li demana a Iceta que recapaciti

Núria Orriols
3 min
La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, en roda de premsa

BarcelonaLa coordinadora del Partit Demòcrata, Marta Pascal, ha ofert una roda de premsa després de la reunió del comitè nacional del partit, que s’ha reunit abans d’una setmana clau per al Procés: dimecres està previst que Junts pel Sí i la CUP tirin endavant la llei del referèndum i que el Govern convoqui el referèndum de l’1 d’octubre. Pascal s'ha referit precisament a la tramitació que es farà dimecres, per la via exprés, i ha defensat que la mesa de la cambra permeti que es possibiliti el debat parlamentari. Tal com publica avui l'ARA, està previst que la mesa obri un període d'esmenes perquè els partits puguin proposar modificacions al text de la llei del referèndum. Un període, tanmateix, que no durarà més que hores.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pascal ha assegurat que la mesa "sabrà prendre les decisions idònies per garantir que la llei sigui debatuda i treballada". En aquest sentit, ha dit que "garantirà que hi pugui haver aquest espai de debat" per part de tots els grups. "El compromís és rotund perquè tots els grups hi puguin dir la seva, que hi hagi diàleg parlamentari serè en base a les normes democràtiques", ha afirmat. Tanmateix, ha afegit que aquest punt està en mans de la mesa de la cambra, que és qui governa l'acció parlamentària.

Junts pel Sí i la CUP volen aprovar la llei de transitorietat jurídica a través de l'article 81.3 del reglament, que permet introduir un nou punt a l'ordre del dia i aprovar una iniciativa encara que no hagi complert tots els tràmits parlamentaris si hi ha un acord per majoria absoluta. Un cop el ple doni llum verda a la llei del referèndum, el més probable és que sigui recorreguda pel govern espanyol i suspesa d'immediat per part del Tribunal Constitucional.

Pascal, però, ha defugit avançar esdeveniments i no ha volgut parlar de desobediència al Tribunal Constitucional. "Prefereixo posar el focus a l'obediència al mandat" de la ciutadania, ha dit, deixant clar, això sí, que el referèndum de l'1 d'octubre es durà a terme. Sobre les possibles inhabilitacions a la presidenta de Parlament, Carme Forcadell, o al Govern per firmar la convocatòria de l'1-O, Pascal ha dit que no vol donar per fet aquest escenari i ha insistit en el compromís del PDECat amb el referèndum.

La coordinadora del PDECat ha cridat també a la mobilització el proper Onze de Setembre, a la manifestació que organitzen l'ANC i Òmnium a la cruïlla dels carrers passeig de Gràcia i Aragó de Barcelona. Ha confirmat que hi haurà la "més alta representació del partit" i també membres del PNB i formacions de les Illes Balears i el País Valencià.

El PDECat, "decepcionat amb el PSC"

Marta Pascal també s'ha mostrat "decepcionada" amb el PSC, que ahir ja va dir que cridarà a no votar l'1 d'octubre. "És una gran decepció que el PSC demani que els ciutadans no vagin a votar l'1 d'octubre", ha afirmat, i li ha demanat al primer secretari dels socialistes, Miquel Iceta, que "recapaciti".

Tanmateix, la coordinadora del PDECat ha anunciat que la seva formació participarà en la comissió al Congrés que vol impulsar el PSOE per abordar el Procés. Després d'una executiva federal, el secretari general socialista, Pedro Sánchez, ha anunciat la creació a la cambra baixa espanyola d'una "comissió per al diàleg sobre l'avaluació i modernització del model territorial" espanyol abans de l'1 d'octubre. En aquest marc, Pascal ha dit que el Partit Demòcrata defensarà el dret a decidir i la convocatòria del referèndum de l'1 d'octubre.

stats