Política 31/01/2016

El nou 'no' de Rajoy torna la pressió de la investidura al rei

El PP no vol que designin el seu candidat i Sánchez demana una renúncia definitiva del president en funcions abans de fer un pas endavant

Dani Sánchez Ugart
2 min
El rei Felip VI i Mariano Rajoy al Palau de la Zarzuela / EFE

MadridJoc de pressions al rei. Felip VI rebrà aquest dilluns i dimarts els líders de les diverses formacions per explorar les possibilitats de designar un candidat a la investidura per a la presidència del govern espanyol. I ningú vol ser l'escollit. El PP ho ha deixat clar públicament aquest diumenge. El vicesecretari de sectorial del Partit Popular, Javier Maroto, ha assegurat que el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, tornarà a declinar anar a la investidura si continua sense els suports necessaris.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però al PSOE tampoc no volen erigir-se com a alternativa, per no cremar el seu candidat abans de tenir lligada una possible alternativa. Per això, Pedro Sánchez traslladarà al rei que tampoc està llest per sotmetre's al debat d'investidura i continuarà explorant la possible aliança amb Podem, que de moment no s'ha ni començat a negociar. Dissabte el líder socialista va deixar en fora de joc els 'barons' del seu partit i es va assegurar una carta blanca per negociar un pacte, que hauran d'aprovar les bases del partit, amb una consulta, fet que deixa els líders territorials lligats de mans i peus i sense possibilitats pràctiques de vetar una aliança amb Podem si la militància la vol.

Aquesta jugada acosta Padro Sánchez a la nominació per part del rei. Però el PSOE no vol entomar la responsabilitat fins que no ho hagi fet Rajoy o fins que no anunciï que tira definitivament la tovallola. Avui ha tornat a insistir en aquesta idea el portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, que ha considerat que Rajoy té "48 hores per decidir si vol passar a la història com el president més irresponsable de la història de la democràcia".

Tot i la via lliure que s'ha assegurat Sánchez per explorar aliances, l'oposició interna al seu partit a abraçar un pacte amb Podem no afluixa. La vella guàrdia socialista ha tornat a insistir aquest diumenge a atacar la formació de Pablo Iglesias en un manifest en què titllen Podem de partit "tòxic" i "deslleial" i asseguren que "destrossaria" el PSOE si governen junts. Entre els signants del manifest hi ha els mateixos líders que ja van organitzar un dinar la setmana passada per demanar que no es pactés amb Podem, com l'exministre José Luis Corcuera o l'expresident de la Comunitat de Madrid Joaquín Leguina.

stats