Política 29/09/2014

"La consulta és profundament antidemocràtica": 10 frases de Rajoy en defensa del recurs contra el 9-N

El president del govern espanyol es mostra "obert a buscar camins dins la legalitat"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i la vicepresidenta, Sáenz de Santamaría, durant el consell de ministres extraordinari d'aquest dilluns. EFE

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dilluns que el consell de ministres ha "formalitzat" davant el Tribunal Constitucional els recursos en contra del 9-N. Ho ha fet en una breu declaració institucional davant els mitjans reunits a la Moncloa. Només ha acceptat tres preguntes. Recollim les seves idees en 10 frases:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. "Després d'analitzar els dictàmens sol·licitats al Consell d'Estat, el govern [espanyol] ha formalitzat davant el Tribunal Constitucional els recursos d'inconstitucionalitat contra la llei de consultes no referendàries aprovada pel Parlament de Catalunya i contra el decret de la convocatòria de la consulta pel 9-N firmat pel president de la Generalitat. Com sabem, si s'admeten a tràmit pel Tribunal els dos recursos, queda immediatament suspesa la vigència, tal com disposa l'article 161.2 de la nostra Constitució".

2. "La Constitució és reformable, però la consulta no encaixa de cap manera en els procediments d'aquesta reforma. És fals que el dret a votar i a decidir es pugui atribuir de forma unilateral a una comunitat, negant-la al conjunt de la nació. És un recurs demagògic apel·lar a una cosa que sona bé, el dret a expressar-se. El problema és que qui esgrimeix això priva els drets del conjunt del poble espanyol".

3. "La consulta és profundament antidemocràtica".

4. "El dret que [Mas] pretén donar als seus el sostreu a la resta [...]. Ningú pot privar tots els espanyols del dret a decidir del que és de tot el seu país".

5. "El govern [espanyol] es veu obligat a recórrer en defensa de la Constitució, però també en defensa de les llibertats de tots els espanyols, incloent-hi els ciutadans de Catalunya. Amb aquest recurs també defensem els seus drets".

6. "A ningú se li impedeix expressar la seva voluntat, però no es pot permetre que la voluntat d'una part privi els drets del conjunt".

7. "Les lleis es poden canviar, però sempre per la via democràtica. Qui desitgi modificar la situació té tota la llibertat de plantejar una reforma [de la Constitució] i proposar-la en termes democràtics. Aquesta és la manera de fer les coses, no buscant dreceres per violentar la legalitat, per molt que vinguin adornats amb boniques paraules".

8. "El govern [espanyol] s'ha mantingut obert permanentment al diàleg [...]. Però des de la Generalitat s'ha fet el contrari: s'han pres decisions unilaterals pretenent arribar a un punt de no retorn que obligués la resta a acceptar-ho sense més ni més" [...] Encara som a temps de redreçar el rumb, superar una dialèctica estèril de confrontació i buscar un diàleg fructífer".

9. "Lamento que tot i aquestes consideracions el president de la Generalitat hagi convocat la consulta. Ho lamento perquè va en contra de la democràcia, divideix els catalans, els allunya d'Europa i perjudica greument el benestar dels ciutadans, per no parlar de la frustració i condemna dels ciutadans de Catalunya per fer-los creure que es duia a terme una iniciativa que per la legalitat no pot veure la llum. I el pitjor és que [Mas] ja ho sabia amb temps".

10. "Estem oberts a buscar camins dins de la legalitat [...]. Però tot el diàleg dins la llei, cap [diàleg] fora de la llei".

stats