REFERÈNDUM
Política 23/06/2017

Referèndum i desconnexió en dues lleis separades

L’acord entre JxSí i la CUP està pendent del calendari per aprovar la llei de transitorietat jurídica

Aleix Moldes / Gerard Pruna / Núria Orriols
3 min
Referèndum i desconnexió  en dues lleis separades

BarcelonaLa llei de referèndums per una banda i la de transitorietat jurídica per l’altra. JxSí i la CUP han decidit, segons expliquen diverses fonts a l’ARA, que la desconnexió de l’Estat es faci a partir de dues lleis diferenciades i abandonen la idea que hi hagi només la llei de transitorietat, tal com estava previst inicialment. L’acord, però, encara no està tancat del tot perquè es mantenen les diferències respecte al calendari d’aprovació de les lleis. De fet, el dubte és quan s’ha d’aprovar la llei de transitorietat -abans o després de l’1 d’octubre-, tot i que el gruix de la norma -que teòricament ha de garantir el pas de la legalitat espanyola a la catalana- sempre entraria en vigor posteriorment a la consulta i només si guanya el sí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les reunions han sigut freqüents aquesta setmana i continuaran durant els pròxims dies amb la vista fixada en el 4 de juliol, quan el Govern presentarà en un acte públic les lleis -no es tramitaran fins al setembre, per evitar impugnacions- i donarà detalls sobre els preparatius del referèndum. Ho va explicar ahir el vicepresident, Oriol Junqueras: “El 4 de juliol representants del Govern i diputats que han participat en la redacció de les lleis explicaran tots plegats els dubtes que hi pugui haver sobre el referèndum, les garanties que tindrà, el seu caràcter vinculant i les lleis”.

L’acte, segons va avançar RAC1, es farà a Barcelona i en les pròximes setmanes es farà una gira per fer arribar els detalls de l’1-O a 200 municipis catalans. L’executiu obrirà també una pàgina web perquè la gent pugui fer les consultes pertinents, una eina que durà per nom www.garanties.cat. L’elecció del nom no és casual, tenint en compte que un dels principals objectius del sobiranisme és sumar els comuns al referèndum i aquests no han parat de reclamar que la votació tingui garanties. Dilluns el cap de files de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, insistia precisament en els dubtes sobre la validesa del referèndum. Després de reunir-se amb el president del Govern, Carles Puigdemont, i amb Junqueras advertia que veia probable que, finalment, el referèndum s’acabés convertint en un altre 9-N.

Dimarts els principals dirigents del PDECat i d’ERC es reunien al Palau de la Generalitat amb el president i el vicepresident del Govern per mirar de desbloquejar les divergències a Junts pel Sí. Tot i que no va servir per superar les diferències, ahir Junqueras i els líders de JxSí al Parlament, Jordi Turull i Marta Rovira, van voler fer callar les veus que apuntaven a la divisió i van subratllar a Twitter la unitat dins la majoria independentista.

Al llarg d’aquests dies Junts pel Sí ha abordat la cobertura jurídica del referèndum però encara hi ha dubtes sobre el calendari d’aprovació de la llei de transitorietat. Fonts d’ERC i algunes veus del PDECat defensen que a finals d’agost o principis de setembre s’aprovin totes dues en una mateixa sessió parlamentària. En aquest escenari, la de transitorietat serviria per deixar clar que el marc legal ha canviat i la llei de referèndums, necessària per regular l’1-O, s’emmarcaria ja en aquesta nova legalitat. L’altra posició, que defensen altres fonts del PDECat, consisteix a aprovar únicament la llei de referèndums, i si l’1 d’octubre guanya el sí, aprovar aleshores al Parlament la llei de transitorietat jurídica. La teoria en aquest segon cas és que la transició cap a la independència no pot començar abans que la ciutadania s’hagi pronunciat, encara que només s’hagi desconnectat temporalment per fer el referèndum. Tanmateix, totes les fonts coincideixen que s’ha d’explicar el contingut de les dues lleis per detallar com serà la transició de la legalitat espanyola a la catalana en cas que guanyi el sí a la consulta.

Fer públic el calendari

Per la seva banda, la CUP, que ahir va iniciar a Barcelona la seva campanya pel sí, va celebrar que, finalment, el Govern hagi anunciat l’acte del 4 de juliol, i va insistir en la necessitat de tenir una norma específica per a la votació. “Cal aprovar una llei de referèndum per tenir marc jurídic per fer-ho, i la llei de transitorietat cal tenir-la preparada per a l’endemà que hagi guanyat el sí”, va dir la diputada Eulàlia Reguant davant unes 200 persones. La cupaire va reclamar al Govern que no tingui por a desobeir, i va assegurar que l’única manera de tirar endavant el referèndum és amb una llei “intervinguda, esmenada i impugnada; l’única manera serà amb querelles i advertiments”.

Sigui com sigui, la desconnexió en dos temps continua sent l’esquema a seguir. Encara que la llei de transitorietat s’aprovés el mateix dia que la de referèndums, només entrarien en vigor els articles necessaris per permetre que l’1-O s’emmarqui en la nova legalitat. La victòria del sí implicaria el desplegament de la resta de la llei i la del no el retorn al model autonòmic.

stats