Política 21/11/2014

El govern espanyol vol reivindicar-se a Catalunya "sense intermediaris"

L'executiu de Rajoy no veu contradicció entre fer política i presentar una querella contra Mas

Joan Rusiñol
2 min

MadridLa vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat que ells són també "govern de Catalunya" i ha reivindicat la feina que han fet al país durant aquesta legislatura. Ha posat com a exemple una aportació de 5 milions al Gran Teatre del Liceu que aquest divendres ha aprovat el consell de ministres. La número 2 de Mariano Rajoy ha deixat clar que volen explicar-se i "escoltar" els catalans "sense intermediaris": assegura que la Generalitat "reinterpreta a la seva manera" la posició de Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La cúpula del PP, amb Rajoy al capdavant, serà el cap de setmana que ve a Barcelona per fixar posició política després del 9-N, i amb la querella contra el president de la Generalitat, Artur Mas, ja presentada.

La vicepresidenta espanyola ha defensat les mesures que ha pres el seu executiu aquests últims tres anys per "millorar" la vida dels catalans. Segons ha dit, gràcies a ells s'han pogut pagar serveis bàsics, nòmines i garantir subministrament a les farmàcies.

Una política, teòricament centrada en els problemes del dia a dia, que ha contraposat al guió "independentista" de CiU. En aquesta voluntat de fer arribar el seu discurs de forma directa, ha subratllat que la inexistència d'una reunió entre Rajoy i Mas els propers dies per provar de reconduir la situació no significa que l'executiu central no "assisteixi" Catalunya.

La política com a "excusa" per no complir la llei

Sáenz de Santamaría ha garantit la presència dels ministres a Catalunya, si bé ha lamentat que el Govern l'hagi "qüestionat" a ella quan ha vingut a la capital catalana per reunir-se amb sectors socials i econòmics. Malgrat aquestes crítiques, adverteix, seguirà fent-ho.

Sense entrar al fons de la querella que la Fiscalia ha presentat aquest divendres, ha assegurat que la resposta política i la jurídica no són incompatibles. De fet, acusa els qui "se salten la llei" de posar després la política com a "excusa". La legalitat, afirma, no és un "límit" sinó una garantia de llibertat per a tothom.

Pel que fa a les vies polítiques a partir d'ara, ha reiterat que continuen estudiant els 23 punts de la llista que Mas va oferir a Rajoy a la reunió de l'estiu a la Moncloa. No ha concretat, però, quins aspectes es poden tirar endavant i s'ha limitat a dir que estan oberts al diàleg. Les infraestructures que ja estan en marxa diu que ho estan per iniciativa de Madrid i no pas per la pressió de la Generalitat. La Moncloa es reivindica.

stats