Política 29/06/2016

El Síndic de Greuges portarà el cas de Fernández Díaz i De Alfonso a la Fiscalia del Tribunal Suprem

Rafael Ribó assegura que es tracta d'"un atac a l'estat de dret" i un exemple "fatal d'administració". També posarà en coneixement de la Defensora del Poble les vulneracions del codi europeu de bones pràctiques administratives

Núria Orriols
2 min
El síndic de greuges, Rafael Ribó, atén els mitjans al Parlament després de lliurar el seu informe corresponent a l’any 2014.

Barcelona"Estem davant un atac a l'estat de dret". Aquesta és l'afirmació, contundent, que ha fet aquest dimecres el síndic de greuges, Rafael Ribó, sobre les converses del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i el director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, en què maquinaven sobre com treure draps bruts a l'independentisme. En aquest sentit, ha dit que es tracta d'una "fatal administració i praxi de política pública".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Això la Fiscalia t’ho afina, fem una gestió": llegeix fragments de la conversaEl síndic ha anunciat que s'adreçarà a la Fiscalia del Tribunal Suprem per posar-lo en coneixement de les proves recollides per la Sindicatura des del 2012 (ja va iniciar una investigació d'ofici quan van aparèixer informacions sobre Artur Mas en plena campanya electoral sobre suposats comptes a l'estranger) i les converses enregistrades entre el ministre i De Alfonso perquè analitzi si hi ha delicte penal. Tanmateix ha admès que d'acord amb la jurisprudència de l'estat espanyol és possible que no s'accepti la gravació com a prova perquè està obtinguda de forma il·lícita.

Ribó ha remarcat que tot i que les publicacions d'informes policials sobre Mas i l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias s'han demostrat falses, ningú ha assumit responsabilitat de l'elaboració d'informes policials falsos i la seva filtració als mitjans de comunicació. A diferència d'abans, ha considerat Ribó, les converses difoses pel diari Público assenyalen que ara es tenen "noms i cognoms" dels responsables, que en aquell moment van quedar en l'anonimat.

Així, ha acusat el ministre de "promoure investigacions erràtiques sense indicis legals" que impliquen un "atemptat" contra els principis fonamentals de l'estat de dret. "El ministre té el monopoli de la violència i ha d'anar amb cura a utilitzar-lo", ha dit.

Anar al Tribunal Suprem no és l'única mesura que prendrà la Sindicatura. Ribó ha assegurat que el ministre i el cap d'Antifrau han vulnerat el codi europeu de bones pràctiques administratives i que portaran el cas també a la Defensora del Poble d'Espanya perquè analitzi la responsabilitat del ministre en aquest cas i si hi ha hagut "mala praxi". I, per últim, Ribó també ha anunciat que han demanat al Congrés de Diputats i al Parlament que exigeixin responsabilitats polítiques a Fernández Díaz.

Mentre es produïa la roda de premsa a l'edifici del Síndic de Greuges, el Parlament revocava De Alfonso com a cap de l'Oficina Antifrau amb els vots de tots els grups parlamentaris menys el Partit Popular.

stats