Política 17/10/2017

El TC suspendrà avui l'Agència Catalana de Protecció Social

Admetrà el recurs d'inconstitucionalitat contra la norma, que formava part de la desconnexió

i
Ernesto Ekaizer
1 min
El TC supendrà avui l'Agència Catalana de Protecció Social

MadridEl ple del Tribunal Constitucional examinarà avui el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel govern de Mariano Rajoy contra la llei de l'Agència Catalana de Protecció Social, que a la pràctica serveix per crear la seguretat social catalana, i que va ser aprovada al Parlament el 6 de setembre. Aquesta llei formava part de les anomenades lleis de desconnexió, amb la llei de transitorietat jurídica i la llei del codi tributari, també suspeses.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els magistrats no abordaran a fons la llei, però ja quedarà suspesa en virtut de la prerrogativa que té el govern espanyol d'aconseguir automàticament la suspensió d'una llei si hi ha recurs d'inconstitucionalitat.

L'agència creada havia de ser l'organisme encarregat de gestionar el sistema i les prestacions de protecció social a Catalunya, amb un president nomenat pel Parlament. Segons va explicar quan es va aprovar la llei la consellera de Treball, Assumptes Socials i Família, Dolors Bassa, l'agència és "un gran instrument públic i autònom" amb capacitat per oferir prestacions i ajudes socials als ciutadans.

La llei, però, no assumia com a competència pròpia la gestió del sistema de pensions actualment administrat per l'Estat. La idea de JxSí i la CUP és que es reguli en una segona fase.

El TC va suspendre les estructures d'Estat, però encara no ho havia fet amb l'Agència de Protecció Social. La decisió es prendrà, finalment, avui.

stats