Política 05/11/2016

És delicte tenir l'estelada a l'ajuntament en jornada electoral? 3 preguntes amb resposta

El jutge creu que és un delicte electoral i el fiscal concreta que és delicte perquè significa fer propagada "fora de la campanya"

Albert Solé
3 min
L'alcaldessa de Berga haurà de declarar per no retirar l'estelada de l'Ajuntament

BarcelonaPenjar una estelada a l'ajuntament no està tipificat com a delicte, però sí que ho pot ser si la bandera independentista encara hi és el dia de les eleccions, segons la interpretació de la llei electoral que fa el jutge de Berga Albert Ejarque. Seria un delicte electoral, tipificat per la llei electoral, no pel Codi Penal. Aquest és el motiu pel qual és investigada l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, que ho ha fet dues vegades: el 27-S i el 20-D.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i això, ahir va ser detinguda no pel suposat delicte, sinó perquè es negava a anar a declarar. Quan un investigat no es presenta al jutjat on està citat, la llei d'enjudiciament criminal preveu que el jutge pugui ordenar que sigui detingut i conduït al jutjat, només per poder-li prendre declaració. Aquest és l'article aplicat ahir pel jutge de Berga en les dues ordres de detenció que va enviar als Mossos, una per no haver acudit a declarar pel cas del 27-S i una altra pel cas del 20-D.

En teoria, Venturós també podria ser acusada d'haver desobeït la Junta Electoral, que li va ordenar despenjar l'estelada, i això seria un altre delicte –desobediència a l'autoritat–, però aquesta imputació no s'ha produït, almenys de moment.

El seu cas va generar ahir tensions polítiques i alguns dubtes legals, també sobre si l'actuació dels Mossos d'Esquadra va ser correcta. Joan Queralt, catedràtic de dret penal; Mireia Balaguer, vocal de la secció penal del Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB), i Xavier Melero, advocat penalista, resolen aquests dubtes per a l'ARA.

És delicte penjar una estelada a l'ajuntament?

"La llei de banderes s'ha de complir, i si no es fa té sancions administratives, però no penals", afirma Xavier Melero. De la mateixa opinió és Joan Queralt: "Tenir l'estelada penjada a l'ajuntament pot ser ètic o no, però no està dins de cap del delictes electorals tipificats en una jornada electoral". La interpretació del jutge, però, és que es tracta d'un delicte electoral, tot i que de moment només té obertes diligències prèvies i no ha concretat l'article de la llei electoral que vol aplicar.

Fins ara només el fiscal ha especificat en un dels seus escrits que, segons el seu punt de vista, s'ha d'aplicar el 144.1.a, que castiga qui "realitzi actes de propaganda un cop finalitzat el període de campanya electoral", sense més detall. La discussió és, per tant, si mantenir al balcó de l'Ajuntament una estelada que hi era des del setembre del 2012 –per un acord del ple municipal– es pot considerar propaganda electoral, ja que no demana el vot per cap partit en concret.

Els Mossos poden desobeir l'ordre d'un jutge?

Cap dels tres experts consultats té dubtes sobre aquesta qüestió: els Mossos són la policia judicial a Catalunya i han de complir les ordres judicials, com la d'ahir d'anar a buscar Venturós i portar-la davant dels jutjats de Berga. "Tampoc poden desobeir els agents de manera individual al·legant motius de consciència, ja que els Mossos, com totes les policies, es regeixen pel principi de jerarquia i subordinació. Només podrien desobeir si l'ordre judicial fos manifestament il·legal, com ordenar matar algú o una ordre d'aquest nivell de gravetat", apunta Balaguer.

Xoc entre el Govern i la CUP per l'actuació dels Mossos

Queralt també afegeix que té molt clar que l'actual Govern no dirà mai als Mossos que ignorin la justícia espanyola. "Els Mossos no podien negar-s'hi i m'hi jugo el que sigui que no s'hi negaran mai. Fins que no hi hagi desconnexió, i llavors ja veurem què passarà, no ho faran. És un compromís del Govern, no ho dic jo", opina.

La policia catalana pot triar quan fa una detenció?

Una altra de les crítiques que la CUP ha fet a la policia catalana és que la detenció de l'alcaldessa s'hagués fet "de matinada" a casa de Venturós. "El jutge no decideix aquestes coses, els dispositius policials són cosa dels Mossos i tenen en compte certs criteris, com que no hi hagi premsa, per exemple. En canvi, a vegades fan servir el criteri contrari, avisen la premsa abans perquè interessa que sigui públic", reconeix l'advocat Xavier Melero.

La penalista de l'ICAB Mireia Balaguer recorda que "quan et negues anar a declarar, el jutge et posa en cerca i captura i et ve a buscar la policia, a l'hora que decideixin ells". Joan Queralt també explica que els Mossos poden triar quan fan una actuació d'aquestes: "L'alcaldessa hauria volgut que anessin a les 12 del migdia a l'Ajuntament, imagino. Som en una fase política molt teatral".

stats