Política 04/11/2015

Deu claus per entendre la foto "simbòlica" de l'unionisme (unit a mitges) al TC

L'alt tribunal decidirà aquest dijous si atura el ple de ruptura. Si no ho fa, Rajoy tardarà un o dos dies a recórrer la moció de Junts pel Sí i la CUP

Mariona Ferrer I Fornells
6 min
Arrimadas, Iceta i Albiol dins del Tribunal Constitucional aquest dimecres / EFE

MadridLa pilota torna a ser sobre la taula del Tribunal Constitucional (TC), que torna a marcar els 'tempos' del procés. C's, PP i PSC han presentat aquest dimecres davant de l'alt tribunal tres recursos d'empara per declarar la nul·litat dels acords de la mesa del Parlament. Amb tot, presenten algunes divergències. Quines són? Quins arguments esgrimeixen per aturar el ple previst per dilluns? Repassem el calendari d'aquí fins la setmana que ve per veure el recorregut que pot tenir la moció de ruptura de Junts pel Sí i la CUP.

1. Quina diferència hi ha entre els recursos?

C's i el PP demanen la suspensió del ple de ruptura, el PSC no

Ha estat un secret que s'han guardat fins a última hora. El PSC no tenia clar si anar de bracet de la resta de partits unionistes fins al TC, però un cop convençut, ha presentat un recurs en què no demana la suspensió cautelar del ple previst per dilluns vinent al Parlament.

L'única similitud que comparteixen, doncs, és declarar la nul·litat dels acords presos per la mesa del Parlament i també la constitució de la junta de portaveus sense el PP. Els tres escrits invoquen l'article 23 de la Constitució, en què es diu que "els ciutadans tenen el dret a participar en els assumptes públics, directament o per mitjà dels seus representants, lliurement elegits en eleccions periòdiques per sufragi universal". I afegeix: "Tenen dret a accedir en condicions d'igualtat a les funcions i càrrecs públics, amb els requisits que assenyalen les lleis". Coincideixen que, com que el PP no estava representat a la junta de portaveus, s'ha vulnerat aquest article.

Inés Arrimadas en el moment de presentar el recurs d'empara al registre del TC / EFE

2. Què argumenten C's i el PP?

Vivim "circumstàncies absolutament excepcionals"

Que aquest recurs d'empara presenta "circumstàncies absolutament excepcionals desconegudes fins ara en democràcia" i que exigeixen una "immediata suspensió dels acords impugnats". En cas contrari, adverteix Ciutadans, es permetria la celebració del ple i l'aprovació de la proposta de resolució, i "es consumaria d'aquesta manera no només la lesió dels drets fonamentals, que resultaria absolutament irreparable, sinó l'assenyalada desconnexió de Catalunya de l'ordre constitucional espanyol".

C's esgrimeix també que la declaració planteja qüestions "manifestament alienes a les atribucions de la cambra [el Parlament]" i aborda assumptes sobre els quals existeixen "clars límits" dins de la Constitució. El PP afegeix que la proposta "incita a la desobediència tant la ciutadania com el govern [espanyol] a l'administració de la comunitat autònoma de Catalunya en el seu camí de ruptura total amb l'ordre constitucional de convivència".

Xavier Garcia Albiol en el moment de presentar el recurs d'empara al registre del TC / EFE

3. I el PSC?

Defensa debatre al ple de ruptura

El líder del PSC, Miquel Iceta, defensa que no tenen por del debat i que, vist que no hi ha precedents de suspensions cautelars com la que demanen el PP i el PSC, el seu recurs és el més útil. "El TC fins ara ha estat molt reticent a prendre decisions. [...] Nosaltres volíem que la primera resolució no fos negativa", ha defensat.

Que els socialistes catalans no han anat del tot convençuts fins a les portes del TC s'ha vist en el fet que Iceta hagi volgut fer una reflexió personal sobre el perquè del recurs. Ha esgrimit que "com a catalanista" no està disposat que alguns "se saltin les lleis en nom de Catalunya".

Miquel Iceta en el moment de presentar el recurs d'empara al registre del TC / EFE

4. El viatge fins al TC ha estat simbòlic?

Els tres partits celebren haver aconseguit fer pinya

Arrimadas, Iceta i Albiol han arribat al TC per separat i sense fer declaracions. N'han sortit, però, de bracet i s'han fet una foto conjunta amb els recursos registrats davant de l'alt tribunal. "Espero que aquesta sigui la primera de moltes decisions junts", ha dit la líder de Ciutadans a Catalunya, i ha destacat que això és el més "important", més enllà del que decideixi el ple del TC.

Albiol ha defensat la viabilitat del recurs d'empara, que veu com un pas per frenar un "procés de tirania inadmissible". "És un acte de simbolisme que passarà a la història. Per primer cop, tres partits constitucionalistes han aparcat les diferències", ha afegit.

5. Quan es reunirà l'alt tribunal?

Demà, dijous, ja decidirà si suspèn el ple

Ja està a punt per al que calgui i torna a estar en sintonia amb els passos que faci el PP. De fet, aquesta setmana coincideix que hi ha ple. Fonts del TC han informat menys d'una hora després que es registressin els tres recursos que ha decidit assumir la competència per tramitar-los. D'aquesta manera, s'han incorporat a l'ordre del dia del ple de demà, dijous, al matí i abordarà tant la seva admissió a tràmit com les mesures cautelars presentades per C's i PP. Per tant, demà mateix sabrem si se suspèn el ple de ruptura.

6. Quins són els precedents?

Mai s'ha suspès un debat parlamentari

L'alt tribunal ha rebutjat els recursos d'aquest tipus en casos similars. Fonts jurídiques consultades per l'ARA recorden que l'any 2005, quan el Congrés de Diputats va decidir admetre a tràmit la reforma de l'Estatut sorgida del Parlament, el PP ja va presentar un recurs d'empara al Tribunal Constitucional contra la tramitació. Una petició que l'alt tribunal va rebutjar.

També hi va haver un cas semblant al País Basc. El govern espanyol va presentar un recurs d'inconstitucionalitat el 2004 contra la tramitació de la proposta d'Estatut polític d'Euskadi –el conegut pla Ibarretxe–, que la mesa de la cambra basca havia admès a tràmit. Malgrat que la Moncloa ho va portar al TC i va demanar la suspensió de la proposta legislativa, l'alt tribunal tampoc no va acceptar el recurs.

Mariano Rajoy s'ha compromès a portar la declaració de ruptura al TC "el dia següent" que s'aprovi / EFE

7. Si el ple tira endavant, quan actuarà Rajoy?

Dimarts o dimecres de la setmana que ve

Mariano Rajoy la declaració independentista la recorrerà "l'endemà o al cap de dos dies" "l'endemà o al cap de dos dies" No expressa, doncs, gaire confiança en el fet que prosperin els recursos d'empara al TC

no tenen el suport per canviar-la "crear un clima de falsedats"

8. Quan serà la resolució definitiva del TC?

Pot tardar mesos si no se suspèn el ple

Si no s'admeten les mesures cautelars però s'admeten a tràmit els recursos, el procés de condemna de les decisions de la junta de portaveus i de la mesa del Parlament pot tardar un mes o dos. Llavors serà una decisió merament simbòlica per tocar el crostó als diputats que han pres les decisions. En última instància, Carme Forcadell, presidenta del Parlament. Però fins llavors ja haurà plogut molt i el recurs efectiu, en última instància, és el de Mariano Rajoy.

9. Com ha respost el Govern?

El Parlament celebrarà el ple de ruptura digui el que digui el TC

El president del grup parlamentari de Junts Pel Sí, Jordi Turull, està convençut que el Tribunal Constitucional no farà cas dels recursos d'empara que C's, PSC i PP han presentat contra la resolució independentista que s'ha de debatre previsiblement la setmana que ve al Parlament. "Suspendre el ple seria una tupinada a la democràcia", ha opinat Turull en una atenció als mitjans de comunicació als passadissos de la cambra catalana. "En un Parlament s'ha de poder debatre tot", ha afirmat Turull, que ha criticat "els dèficits democràtics" dels partits que han presentat el recurs d'empara perquè "intenten impedir que el Parlament faci de Parlament". "Només es posen d'acord per apagar la voluntat del poble de Catalunya", ha lamentat.

10. I la resta dels partits que no eren al TC?

Iglesias lamenta la foto del "búnquer" davant del tribunal

La CUP no ha dit res. El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha criticat la "imatge terrible" d'Arrimadas, Albiol i Iceta al TC. Segons ell, la fotografia és la d'un "búnquer" i de l'immobilisme que no representa el seu partit. El candidat d'IU a la Moncloa, Alberto Garzón, ha advertit que ni les "escletxes" del Parlament ni "les crides al TC" solucionaran el problema a Catalunya.

El calendari

27.10.2015: Anunci de la declaració de ruptura

02.11.2015: L'unionisme decideix anar de bracet al TC si no se suspèn la junta de portaveus

03.11.2015: Se celebra la junta de portaveus i la mesa del Parlament dóna llum verda a la declaració de ruptura

04.11.2015: C's, PP i PSC registren els recursos d'empara davant del TC

05.11.2015: El TC debat si admet a tràmit els recursos i si suspèn el ple de ruptura, tal com demanen PP i C's

09.11.2015: Ple al Parlament per aprovar la declaració de ruptura

10.11.2015: Mariano Rajoy preveu presentar un recurs davant del TC per suspendre immediatament la declaració de ruptura

D'aquí un mes o dos: Resolució del TC sobre els passos de la Junta de Portaveus, si admet a tràmit els recursos

stats