Política 18/09/2013

Un economista premi Príncep d'Astúries no descarta que calgui bombardejar Catalunya

Juan Velarde creu que el poder central s'ha d'"endurir" i ha de ser "seriós" amb els catalans

Acn
1 min

BarcelonaL'economista Juan Velarde, premi Príncep d'Astúries, no descarta que s'hagi de bombardejar Catalunya. En declaracions a Telemadrid, Velarde ha recordat que Espartero "va haver de bombardejar Barcelona", i quan la periodista li ha preguntat si creu que s'arribarà ara a aquest extrem, diu: "Això ja ho veurem". Podeu escoltar les paraules exactes de Velarde en el vídeo que teniu sobre aquestes línies. Les referències als bombardejos sobre Catalunya comencen al minut 2.45.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'economista recorda que en els diaris de Manuel Azaña hi havia un comentari que deia que Espanya "havia de bombardejar periòdicament Catalunya". A parer seu, el poder central ha de ser "dur i seriós". "Per ara són frases. Jo crec que ha d'endurir-se", ha apuntat. Velarde ha matisat després que creu que Catalunya s'adonarà abans que no pot seguir pel camí per on va.

"El que és dolent, el que és pèssim, és que per emparar aquestes qüestions econòmiques es llancen mecanismes separatistes, nacionalistes, i s'han llançat sempre, des de tota la història del segle XIX", subratlla Velarde, tot recordant l'anomenat 'tancament de caixes'. Acte seguit, ha recordat el bombardeig de Barcelona per part d'Espartero, però alhora ha opinat que aquesta és una situació "molt extrema". "Jo crec que acabarà entenent-se a Catalunya que seguir per aquest terreny és molt dolent".

En preguntar-li sobre què passaria si se li donés el concert econòmic a Catalunya, ha augurat que "ho patiria" l'economia espanyola, i seria una "càrrega".

stats