Política 12/06/2013

Junqueras a Mas: "Jo no descarto cap camí democràtic, cap ni un"

El líder d'ERC no es tanca a una declaració unilateral d'independència l'endemà que el president de la Generalitat s'hi oposés. Els republicans només entraran al Govern si hi ha una data "propera" per a la consulta i una pregunta "clara" perquè la resposta sigui "explícita"

Ara
2 min
OBJECTIU: EIXAMPLAR EL FRONT COMÚ CONTRA EL DÈFICIT DEL 0,7%
 CiU i ERC es van quedar sols al ple anterior a l'hora d'instar el Govern a negociar amb l'Estat una flexibilització de l'objectiu de dèficit, atès que ni el PSC ni ICV van votar la moció dels republicans. Dissabte a la cimera anticrisi ho tornaran a intentar i ahir Artur Mas va apel·lar al "sentit de país" per sumar adhesions a la seva reivindicació.

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, no descarta "cap camí democràtic" cap a l'estat propi, sigui una declaració al Parlament o unes eleccions plebiscitàries. Així ho ha dit en una entrevista a RAC1 l'endemà que el president Mas refredés les expectatives d'una declaració unilateral d'independència en cas que Madrid bloquegi la via del referèndum. Mas va dir que no és partidari, d'entrada, de les decisions "unilaterals".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Jo no descarto cap camí democràtic; cap ni un, la democràcia és democràcia", ha dit avui Junqueras preguntat per la resposta de Mas. Junqueras no ha entrat al detall sobre els possibles plans B en cas de bloqueig. Ahir Mas va parlar de "majories àmplies". Va dir que no són bones les decisions unilaterals, però va evitar significativament descartar com a últim recurs la via dels comicis plebiscitaris i es va refugiar en l'ambigüitat.

Sigui com sigui, el líder d'ERC defensa fer la consulta tan aviat com sigui possible: "El país se'ns desfà ara: com hem de renunciar a les millors eines possibles? Fem-ho ara!".

Junqueras ha evitat dir si creu que Mas és més a prop de la línia d'ERC o la del líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida. "El que espero del president és que sigui a prop dels seus compromisos de govern". "ERC farà tot el possible perquè sigui així", s'ha limitat a dir Junqueras. Després ha recordat que "el 70% dels catalans defensen que consulta sí o sí".

ERC insisteix en la seva "disponibilitat" d'entrar al Govern quan hi hagi una data "propera" per a la consulta, amb una pregunta "clara" perquè la resposta sigui "explícita".

Sobre l'enquesta d''El Periódico' que pronosticava una victòria d'ERC si ara es fessin les eleccions al Parlament, Junqueras hi ha tret ferro. "No em veig president de la Generalitat", ha respost Junqueras. I conclou: "Com hem de presidir la Generalitat?, nosaltres no som autonomistes. Volem presidir la república catalana! No som aquí ni per presidir ni copresidir cap règim autonòmic!".

stats