Política 30/08/2016

Joaquín Sabina, Mercè Sampietro, Fernando Trueba... més adhesions al manifest a favor d'un 'govern de progrés' de PSOE-Podem-C's

Ja són prop de 700 les persones que signen el manifest impulsat a finals de juliol

Ara
3 min

BarcelonaActors, músics i directors de cinema s'han sumat a un segon manifest, la continuació del publicat al mes de juliol, en què prop de 700 persones demanen un "govern de progrés" basat en un acord "de mínims" entre PSOE, Units podem i Ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El nou text el publica aquest dimarts 'El País', coincidint amb l'inici del debat d'investidura de Mariano Rajoy. S'hi han sumat músics com Joaquín Sabina i Miguel Ríos; actrius com Mercè Sampietro, Aitana Sánchez-Gijón, Charo López i Julieta Serrano; l'actor Fernando Tejero i els directors de cinema Fernando Trueba i Fernando Colomo.

Per als signants, "les tres forces amb més representació parlamentària que han advocat pel canvi poden i han d'asseure's a dialogar per acordar uns mínims que satisfacin les demandes ciutadanes" i així formar "un govern que representi la voluntat de la majoria social, de la manera que considerin adequada i obrint la possibilitat de rebre suports d'altres forces parlamentàries".

El manifest ja comptava amb el suport de personalitats de la cultura com el premi Cervantes Antonio Gamoneda, el pintor Antonio López, els escriptors Juan Madrid, Juan José Millás, Javier Reverte, Antonina Rodrigo i Manuel Rico, i l'humorista gràfic Antonio Fraguas, 'Forges'.

El text inicial el subscrivien, també, diversos polítics com l'excoordinador federal d'IU i actual diputat al parlament d'Astúries, Gaspar Llamazares, i el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví. Ara s'hi sumen el diputat socialista Odón Elorza i l'exfiscal i exeurodiputat de Podem Carlos Jiménez Villarejo.

Tanmateix, entre els signants no hi ha representants de Podem ni de Ciutadans. Sí que hi consta el que va ser candidat d'IU a la presidència de la Comunitat de Madrid Luís García Montero, la diputada d'aquesta formació a Astúries Concha Masa i l'economista Juan Torres, que va col·laborar inicialment amb Podem en l'esborrany del seu programa econòmic, així com l'advocada i exdiputada Cristina Almeida.

També hi figuren els exdiputats del PSOE Manuel de la Rocha Rubí i Antonio Gutiérrez (exsecretari general de CCOO) i l'exalcalde de Vitòria José Ángel Cuerda (PNB).

El text argumenta que, tot i que el PP va ser el partit més votat el 26-J, la majoria dels espanyols van votar pel canvi i la regeneració, de manera que el PSOE, Units Podem –incloent les seves confluències territorials– i Ciutadans van sumar 13,6 milions de vots, "gairebé el doble dels obtinguts pel PP", i 188 escons.

Per això, el text fa una crida a no desaprofitar l'oportunitat de dur a terme els canvis que "la ciutadania exigeix" i de no "permetre quatre anys més d'un govern del PP que ha portat l'empobriment i l'increment de les desigualtats", així com "un retrocés en importants conquestes socials, una pèrdua de llibertats i l'avançament de la corrupció i degeneració de la democràcia".

"Necessitem un altre govern que reverteixi les retallades, defensi la sanitat i l'educació pública, els drets laborals, la cultura, la ciència i el medi ambient, que protegeixi els autònoms, ajudi les pimes i creï ocupació. Necessitem altres polítiques que acabin amb la desigualtat, castiguin exemplarment la corrupció i posin fi al deteriorament democràtic", argumenten els signants.

"Una gran part de l'electorat ha rebutjat la continuïtat del PP i ha aconseguit amb el seu vot una majoria parlamentària que pot canviar el rumb del país. Estem, per tant, davant una oportunitat que només depèn de la voluntat política", afirma el text.

stats