Política 21/07/2017

L'1-O tindria una participació del 67,5% i el 'sí' guanyaria amb una àmplia majoria

Tanmateix, si es pregunta per la independència al total d'enquestats, inclosos els que no votarien, els partidaris del 'no' guanyen amb un 49,4%, davant del 41,1% del 'sí'

Núria Orriols
4 min
En la jornada de participació del 9-N van votar 2,3 milions de persones. Un any i mig després, el referèndum torna a ocupar un paper central en el tauler català.

BarcelonaQuan falten poc més de 70 dies per al referèndum, el 'sí' pren avantatge amb una participació superior al 50%. Segons el baròmetre d'opinió del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat, fet públic aquest divendres, un 62,4% de catalans votarien 'sí' en el referèndum previst per a l'1 d'octubre, mentre que el 37,6% s'oposarien a la independència en el referèndum de l'1-O. La participació, una dada important, si es té en compte que el referèndum és considerat il·legal per l'Estat, seria del 67,5%. Tanmateix, si es pregunta per la independència al total dels enquestats –no només als que votarien a l'1-O– els partidaris del 'no' a l'estat independent guanyen amb un 49,4% davant del 41,1% del 'sí'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com s'entenen aquestes dues dades, a priori, contradictòries? En roda de premsa, el director del CEO, Jordi Argelaguet, ha posat de manifest el dilema del bloc del 'no' davant de l'1-O, ja que l'estratègia està dividida entre anar a votar –i legitimar el resultat– i l'abstenció. I és que tal com posen de manifest les dades, en cas que participessin tots els ciutadans en el referèndum, ara mateix guanyaria el no a la independència.

És per això que Argelaguet ha assenyalat que, en el cas que la participació al no pugés l'1-O, el 'sí' a la independència baixaria; mentre que si és menys, el nombre de gent disposada a votar, el 'sí' a la independència augmentaria perquè aquest bloc "està molt determinat" a participar. "El 'no' té un problema de mobilització", ha afegit, el perfil de qual l'ha definit com a tradicionalment "abstencionista" o no tan polititzada.

La diferència amb l'anterior baròmetre és que ara ja hi ha data i pregunta del referèndum, que fins al 9 de juny no van ser anunciades pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras. Ara ja hi ha el calendari determinat, serà l'1 d'octubre, i la pregunta, definida: "Voleu que Catalunya sigui un Estat independent en forma de república?".

Vegeu l'enquesta que va publicar l'ARALa xifra d'aquest baròmetre, tot i concretar-se en el referèndum de l'1-O, és semblant a l'anterior onada. En l'enquesta del març del 2017, més del 70% deia que votaria en un referèndum unilateral, en què el 43% votarien a favor de la independència i el 23% ho farien en contra. En aquella onada, un 20% afirmava que no aniria a votar sota cap circumstància.

Quan es pregunta a tots els ciutadans... El 'no' a la independència, al davant

El resultat anterior és fruit de la resposta que donen els ciutadans que pensen anar a votar l'1 d'octubre. Què passa quan opinen tots els catalans? El 'no' guanya posicions enfront del 'sí'. Un 41,1% dels ciutadans vol que Catalunya sigui un estat independent, mentre que el 49,4% diu que no. Només el 7,8% afirma que no ho sap. Això implica una pèrdua de suport a l'estat propi de tres punts respecte del baròmetre anterior (44,3%). Els contraris a la independència, en canvi, pugen un punt: del 48,5 al 49,4%.

Tanmateix, Argelaguet assegura que els contraris a l'estat independent no avança per davant el sí, sinó que són els partidaris de la independència els que retrocedeixen. "Creixen els indecisos", ha dit el director del CEO, "el no està on estava", ha afegit. L'explicació d'Argelaguet és que a mesura que es concreta l'1-O hi ha independentistes que "no ho veuen clar" i ho ha exemplificat, fins i tot, amb la marxa de diversos consellers del PDECat al Govern.

Segons Argelaguet, la pregunta expressa una voluntat i és diferent de la disjuntiva davant la qual es posa els ciutadans en el referèndum de l'1 d'octubre, on també entra el dilema entre anar a votar o no en funció de la bel·ligerància de l'estat espanyol.

Distribuïda per partits polítics, aquesta xifra es reparteix de la manera següent: en el cas de Junts pel Sí i la CUP, el suport a la independència arriba al 92,7 i el 88,5%, respectivament; entre els votants de Ciutadans, PSC i PP aquesta xifra no arriba el 10%, mentre que en el cas de Catalunya Sí que es Pot, els partidaris de la independència són el 25,3%.

El suport al referèndum

En relació amb el suport al referèndum, les dades diuen el següent: un 48% estaria a favor d'un referèndum unilateral d'independència –dos punts per sota de l'anterior onada–; un 23,4% només si el govern espanyol ho vol, mentre que un 22,6 no estaria a favor d'un referèndum en cap cas. La resposta a aquesta pregunta, però, és molt diferent segons el partit a qui donen suport els ciutadans.

Dels votants de Junts pel Sí, el 91,3% estan a favor d'un referèndum unilateral, una xifra similar als de la CUP, que arriben al 92,3%. En el cas dels partits contraris a la independència, el resultat és ben diferent: només un 17% dels que voten el PSC, un 7,8% a Ciutadans i un 5,1% del PP accepten una consulta sense l'acord amb l'Estat. Una part dels votants, però, d'aquestes forces polítiques sí que advocarien perquè hi hagués un pacte per poder votar. Del PSC, fins a un 38,4% estaria a favor d'un referèndum pactat, una xifra similar a la de Ciutadans, un 35,1%, que també ho acceptarien. Una posició que no comparteixen les direccions d'aquests partits perquè no defensen tampoc una consulta acordada amb el govern espanyol.

El cas dels comuns

Els comuns, una de les claus en la participació en el referèndum de l'1 d'octubre, tenen un comportament particular. Un 45,6% dels votants de Catalunya Sí que es Pot estan a favor de convocar el referèndum amb o sense acord amb l'estat espanyol, mentre que el 38,4%, només en cas que sigui acordat. Dels que participarien a la consulta vinculant, un 29,7% votarien que sí, mentre que un 23,6% optarien pel 'no' a la República Catalana.

Tanmateix, quan es pregunta la preferència territorial dels votants de Catalunya Sí que es Pot, la majoria opten per un estat federal. Un 40,1% opta per aquesta opció, davant de ser una comunitat autònoma (31,9%), un estat independent (15,4%) i una regió d'Espanya (1,6%).

stats