Política 30/05/2014

Verhofstadt s'inclina per acceptar UPyD i C's al grup liberal a l'Eurocambra

El candidat dels liberals a presidir la Comissió Europea prioritza comptar amb els sis nous eurodiputats antisobiranistes, tot i la pressió de CDC i el PNB per vetar-los

Acn
2 min

Brussel·lesEl candidat dels liberals europeus a presidir la Comissió Europea, Guy Verhofstadt, acceptarà que els dos eurodiputats de Ciutadans i els quatre d'UPyD formin part del seu grup parlamentari, si així ho demanen. Tot i el rebuig de Convergència i del PNB, "Verhofstadt i el seu equip s'han decidit a deixar-los entrar perquè volen tenir un grup que sigui el més gran possible", han confirmat a l'ACN fonts diferents de la formació. Els seus atacs al dret a decidir i al procés sobiranista "no són un problema", asseguren. Després d'haver perdut 21 escons, el 25% de la seva representació a l'Eurocambra, per Verhofstadt "és una qüestió de números: com més eurodiputats, més poder, i CDC i el PNB només n'aporten dos", avisen.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El partit d'Albert Rivera ja ha demanat formalment l'ingrés al grup de l'Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE), i el de Rosa Díez ho està negociant. Abans d'acceptar-los definitivament, Verhofstadt "demanarà l'opinió" als eurodiputats Ramon Tremosa i Izaskun Bilbao, "però en cap cas no tenen dret de veto", adverteix l'entorn de l'ex primer ministre belga. El grup celebrarà la seva primera reunió després del 25-M aquest dimarts que ve i "les negociacions podrien allargar-se tot el mes de juny".

"No interferirem en aquest afer intern"

CDC està fent campanya en contra, pressionant la resta de socis liberals perquè s'hi oposin i intentant convèncer Verhofstadt que compartir escó amb Ciutadans i UPyD "serà una font constant de conflictes". Però al cap de files de l'ALDE no el preocupa que tinguin una opinió radicalment oposada sobre el dret a decidir i la possible independència de Catalunya. "No serà un problema per al grup, no ens preocupa, no interferirem en aquest afer intern que s'ha de resoldre a Espanya, no a Brussel·les", apunten. I avancen que "si la decisió d'acceptar-los o no al grup s'acaba sotmetent a votació interna, Convergència perdrà".

La possible incorporació de la N-VA flamenca podria compensar aquesta ofensiva de Ciutadans i UPyD per intentar controlar l'ALDE: els independentistes de Bart De Wever, que han guanyat les eleccions a Bèlgica, també estan negociant amb Verhofstadt la incorporació al grup dels seus quatre eurodiputats. Amb CDC i PNB sumarien sis escons, els mateixos que Ciutadans i UPyD.

Amb Javier Nart i Juan Carlos Girauta, el grup parlamentari de l'Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa tindria 66 escons. Si també s'hi sumessin Francisco Sosa Wagner, que la legislatura passada era al grup dels no inscrits, i els altres tres nous eurodiputats d'UPyD, Verhofstadt arribaria als 70 escons. I amb els quatre de l'N-VA en sumaria 74, el 10% de l'hemicicle. Això li permetria amortir una mica el càstig electoral, mantenir bona part del pressupost, personal i pes a l'Eurocambra –presidències de comitès, informes– i guanyar poder per negociar amb els populars i els socialdemòcrates, que tenen 214 i 191 escons, respectivament.

stats