Política 28/06/2017

La via per fer l’adjudicació directament i sense concurs

L’executiu estudia iniciar un procediment negociat

Aleix Moldes
2 min
La via per fer l’adjudicació directament i sense concurs

BarcelonaNi Plastic Express ni la UTE formada per Espal World i Suministros Integrales Futbida fabricaran les urnes del referèndum. L’acord marc ha quedat desert, però les opcions del Govern perquè hi hagi urnes l’1 d’octubre es mantenen obertes. Fonts de la majoria sobiranista consultades per l’ARA asseguren que fa setmanes que el Govern assumeix que haurà d’activar el pla B. Però per passar a la segona fase calia abans tancar la primera, encara que fos en fals. La llei de contractació pública preveu que, si un contracte queda desert perquè les ofertes econòmiques són “irregulars o inacceptables”, per exemple perquè les empreses no compleixen els requisits, l’administració pot optar per la via del procediment negociat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quina és la diferència respecte a l’acord marc engegat per Governació? En el procediment negociat es va a buscar directament les empreses subministradores d’urnes -tres com a mínim-, se’ls demana un pressupost i s’opta per la que faci la millor oferta. Un cop ha quedat desert el concurs inicial, la llei preveu, doncs, que l’executiu pugui obrir una via per escollir directament l’empresa. En un moment en què la fiscalia està a l’aguait de qualsevol decisió que soni a referèndum, el Govern ha de decidir, primer, si afronta aquesta nova via i, després, si prefereix evitar qualsevol tipus de publicitat. La llei, que habitualment reclama publicitar tots els contractes superiors a 60.000 euros, incorpora una escletxa: “Quan s’hagi seguit un procediment obert i restringit i no s’hagi presentat cap oferta, o les ofertes no siguin adequades, sempre que les condicions inicials del contracte no es modifiquin substancialment”. Sense publicitat, només l’executiu i les empreses consultades sabrien que el contracte està en marxa i la plataforma de contractació de la Generalitat no estaria obligada a publicar el procediment fins que hi hagués adjudicació.

Altres opcions sobre la taula

Ahir la portaveu de l’executiu, Neus Munté, no va tancar la porta a cap de les opcions que el Govern té sobre la taula. Tampoc al fet que es repeteixi un sistema similar al del 9-N, quan es va encarregar la construcció de les urnes al Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) de Lleida. Aleshores van ser de cartró, i la CUP no vol repetir l’experiència. “Creiem que un referèndum seriós i amb totes les garanties ha de poder tenir unes urnes clàssiques, homologables a nivell internacional”, va avisar ahir la presidenta del grup parlamentari, Mireia Boya.

Una altra opció és repetir l’acord marc per homologar empreses o impulsar un concurs públic per adjudicar el subministrament de les 8.000 urnes de metacrilat necessàries per a l’1-O. Dilluns, abans que es fes públic que el concurs quedava desert, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ja va apuntar que l’executiu tenia alternatives i va demanar temps per fer “tot el procediment administratiu”. El que no ha canviat és que, tal com va avançar l’ARA, la compra d’urnes la firmaran de manera col·legiada tots els membres del Govern.

stats