20/03/2012

La asimetria 'pro'/'anti' (2)

1 min

Buscant criteris per explicar la asimetria pro / anti em trobo una desconcertant fitxa de l'Optimot. Diu que anti - i pro - generalment són prefixos i, per tant, s'escriuen enganxats (antiadherent , proxinès ), però en algun cas es poden fer servir com a preposicions i s'escriuen separats (manifestació anti cascos blaus , campanya pro russa ). No explica què ho motiva i ho acaba d'embolicar dient que tant podem escriure campanya pro russa com prorussa .

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

També la gramàtica provisional de l'IEC dóna com a norma general enganxar prefixos com ara anti - però després assegura que "apareixen usats com a mots en formacions ocasionals recents" i, entre els exemples, hi ha la manifestació anti cascos blaus .

Me n'he d'anar -i ja és trist!- a l'ortografia per a l'espanyol de la RAE del 2010 per trobar criteris racionals i ben explicats.

Allà descobreixo que no és que els prefixos passin a preposicions de manera imprevisible, sinó que un mateix prefix s'escriu soldat quan prefixa un sol mot (antimafia , provida ), separat quan prefixa un grup de mots ( anti ácido láctico , pro derechos humanos ) i amb guionet quan prefixa un mot que comença amb majúscula ( anti-OTAN, pro-OLP ).

I amb això no estic dient que nosaltres hàgim d'aplicar necessàriament aquest criteri, però sí que dic que hem de tenir criteris racionals i entenedors, siguin quins siguin, que facilitin la lectura i l'escriptura dels textos i responguin a una lògica que un usuari mitjà pugui entendre. Demà ho tanquem.

stats