FINANCES
Economia 22/11/2013

El jutge acusa Deloitte d'avalar el frau al Banc de València

Amplia la imputació contra els directius de l'entitat i un soci de l'auditora pels comptes del 2009

Pedro águeda
2 min
El jutge veu "nombroses deficiències" en la gestió del risc del crèdit al Banc de València.

Madrid.El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz va dictar ahir una interlocutòria en la qual amplia la imputació contra tot l'antic consell d'administració del Banc de València i contra Miguel Monferrer Fábrega, el soci de Deloitte que presumptament va participar en l'engany sobre l'entitat finalment intervinguda. Les catorze persones ja estaven imputades en la peça central que investiga la fallida de l'entitat valenciana, però des d'ahir han de respondre per un altre delicte de falsedat comptable corresponent a l'exercici del 2009.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Recentment, el magistrat va rebre un informe de la Intervenció General de l'Estat (IGAE) en el qual es recullen "nombroses deficiències" en la gestió del risc del crèdit, en especial quan es prenien decisions sobre els refinançaments del deute d'empreses. El consell d'administració del banc, segons sospita el jutge, volia evitar amb aquells refinançaments que els deutes poguessin qualificar-se de dubtós cobrament. El dèficit de provisions específiques s'eleva en aquest cas a 177 milions d'euros.

El descontrol i la impunitat amb la qual van treballar l'expresident de l'entitat, José Luis Olivas, i el seu consell d'administració van desembocar en la intervenció per part del Banc d'Espanya el 21 de novembre del 2011. El rescat del Banc de València es va elevar a 4.500 milions d'euros. L'entitat va acabar en mans de CaixaBank després d'haver estat nacionalitzada.

El paper de Deloitte

En tot l'engany comptable que investiga la peça principal hi té un paper rellevant l'auditora Deloitte, la mateixa que va avalar els comptes de Bankia abans de la seva sortida a borsa. El soci de Deloitte imputat en el cas del Banc de València, Miguel Monferrer, és el mateix que firmava els comptes d'Aigües de València. Dins de la causa del banc, Pedraz també investiga els crèdits que l'entitat va concedir a la família Calabuig, propietària d'Aigües de València. Deloitte va ser multada al setembre amb 500.000 euros per errors en una auditoria a la Fundació ONCE.

El jutge va demanar ahir al Banc d'Espanya -encarregat de revisar l'activitat del banc des del 2007- que expliqui com es va obtenir l'excés de previsió per un import de 308,5 milions amb què es va compensar el dèficit de cobertures d'uns 420 milions més. També va preguntar al Banc d'Espanya si les "anomalies" que s'han detectat en les bases de dades del Banc de València estan relacionades amb la reclassificació dels actius dubtosos per valor de 141 milions i l'ajust de provisió de solvència de 233 milions.

Pedraz va assumir el juny del 2012 el cas del Banc de València després que l'anterior direcció i l'auditor fossin imputats per un jutjat de la capital valenciana. L'origen va ser la querella presentada per l'Associació de Petits Accionistes del Banc de València (Apabankval), a la qual se'n van sumar set més presentades per l'Estat. Pedraz acaba d'admetre a tràmit una altra denúncia contra els antics responsables del Banc de València i Bancaixa per apropiació indeguda en relació amb el desviament de fons de l'entitat a les societats de l'empresari alacantí Ramón Salvador.

stats