19/12/2014

El gran èxit del 9-N mobilitza el no

2 min

BarcelonaLa digestió de l'enquesta de desembre del CEO per part del sobiranisme serà lenta i tindrà un impacte directe sobre les estratègies electorals dels diferents actors. La sorprenent victòria del no –no havia estat prevista per cap expert– obligarà a replantejar moltes coses, però sobretot caldrà afinar les anàlisis sobre què està passant a Catalunya. D'una lectura ràpida dels resultats de l'enquesta es podrien identificar fins a tres factors que expliquen la baixada de l'independentisme just després de la seva demostració de força més espectacular i significativa.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

1) El 9-N mobilitza el 'no'

Paradoxalment, el fet més significatiu entre l'anterior onada, la d'octubre, i l'actual ha estat el 9-N, l'èxit més gran del moviment independentista. Aquell dia tots els mitjans espanyols es van fer ressò de les cues als col·legis electorals i és possible que una part de la població catalana que vivia d'esquena al procés sobiranista va prendre consciència de la magnitud del desafiament. De fet, una de les sorpreses de la jornada va ser que 100.000 persones van votar 'no' aquell dia. Una de les principals incògnites del procés era a partir de quin moment el no es mobilitzaria o es faria visible a les enquestes. Doncs bé, aquest moment ha arribat.

2) Podem fa possible el somni federal

La victòria ajustada del no coincideix amb un creixement exponencial de les expectatives electorals de Podem a Catalunya, que seria primera força en unes generals amb més del 20% d'intenció de vot. La sensació que l'hegemonia del PP té data de caducitat –una part dels nous sobiranistes eren bàsicament anti-PP– i que és possible un canvi radical a Espanya ha convertit Podem en un imant per a les posicions federalistes. Aquest fenomen té relació amb l'augment de la insatisfacció amb la política tradicional, que ja és la segona preocupació dels catalans.

3) Millora de l'economia

Les enquestes també comencen a reflectir una millora en la percepció de la situació econòmica. Així, mentre el febrer del 2013 un 89% dels catalans deia que la situació era dolenta, en l'enquesta d'aquest divendres és un 72,9%. Aquest factor pot tenir encara una incidència limitada, però de la mateixa manera que la crisi ha coincidit amb l'augment de l'independentisme, no és descartable que una millora de l'economia faci que alguns independentistes de nou encuny s'ho repensin en la mesura que hi poden tenir més a perdre.

stats