16/03/2013

12 coses que et cal saber del Samsung Galaxy S4

3 min

1. Per què és important? El Galaxy S4 és el nou model emblemàtic de Samsung, la marca que ven més 'smartphones' del món, amb gairebé el 30% del mercat al quart trimestre de 2012. El seu predecessor, el Galaxy SIII, va ser el tercer 'smartphone' més venut, per darrere dels iPhone 5 i 4S. Encara que sigui per l'enorme pressupost publicitari del seu fabricant, l'S4 té assegurat un volum de vendes considerable.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

2. Quin sistema operatiu porta? L'S4 sortirà al mercat amb Jelly Bean, la versió 4.2 del sistema operatiu Android. La meitat dels 'smartphones' Android que es venen són de Samsung. Però l'empresa pretén desvincular-se progressivament de la plataforma de Google per anar cap a Tizen, una altra variant mòbil de Linux creada en col·laboració d'Intel. S'espera que al segon semestre d'aquest any surti un germà de l'S4 –amb les prestacions màximes de la gamma en aquell moment– equipat amb Tizen en comptes d'Android.

3. No és molt gran? Les pantalles de cinc polzades són el nou estàndard en 'smartphones' de gamma alta, si més no els Android. De fet, la de l'S4 fa exactament 4,99 polzades, una mica més que les 4,8 del SIII. Jo sóc més de pantalles d'entre 4 i 4,5 polzades (com les dels Android de gamma mitjana i els models de gamma alta d'Apple, BlackBerry i Nokia) però també disposo d'una tauleta. En qualsevol cas, el nou model és un 8% més prim i un 10% més petit en volum total que l'SIII, i encara que segueix sent de plàstic, a la mà fa més bona impressió que en foto.

4. Quin processador porta? Hi haurà dues versions del Galaxy S4: una portarà xip de 1,9 GHz amb quatre nuclis, mentre que l'altra serà impulsada per un processador de 1,6 GHz amb vuit nuclis. Encara no està clar quina variant serà la que es vengui al mercat espanyol.

5. Quan sortirà? Qui el vendrà? Les primeres unitats sortiran al carrer durant el mes d'abril. Samsung aplica la política comercial de saturar el mercat.L'S4 es trobarà a totes les cadenes de distribució de telefonia i als catàlegs de les quatre grans operadores: Movistar, Vodafone, Orange i Yoigo.

6. Quant costarà? El preu a l'estat encara no se sap, però com que es tracta d'un model Premium, no és estrany que rondi els mateixos 600 euros que costen els models de la competència. Per cert, amb el canvi de generació, Samsung ha abandonat la numeració romana: els models anteriors es deien SII i SIII; en canvi, el nou és oficialment S4.

7. És veritat que es pot controlar amb la mirada? Sí, i també sense contacte mitjançant gestos. El vaig fer servir una estoneta i vaig comprovar que els vídeos s'aturen quan apartes la vista de la pantalla. Però també si deixes de mirar-la fixament o et passes la mà per la cara. Pot ser que calgui ajustar la sensibilitat del sistema, ho comprovarem quan el tinguem per provar-lo a fons.

8. Serveix d'alguna cosa el control gestual? Jo no acabo de trobar el sentit a comprar un mòbil tàctil i fer-lo servir sense tocar-lo. Més aviat em semblen demostracions de capacitat tecnològica que la majoria dels compradors deixaran d'usar tan aviat n'hagin presumit una estona amb els amics. Sobretot considerant que només algunes aplicacions –les de Samsung– són controlables per aquest sistema.

9. Porta detectors d'activitat física? A més dels mateixos que altres 'smartphones' de la seva categoria –acceleròmetre, brúixola i sensor de proximitat– també porta incorporats baròmetre, termòmetre i higròmetre. Però també es connecta amb dispositius externs com pulsòmetre, glucòmetre i bàscula de bany. Serà interessant veure com el nou apliservei S-Health agrega totes aquestes dades per monitoritzar la salut dels usuaris.

10. Admet els serveis de Google? L'S4 és un telèfon Android i inclou Maps, Gmail, Gtalk, Latitude, Play, Plus, YouTube i tots els altres serveis de Google. Però Samsung té un interès especial en promoure les seves alternatives de collita pròpia, sobretot perquè això li facilitarà més endavant vendre terminals amb Tizen (vegeu punt 2).

11. Quant li dura la bateria? No podrem saber-ho fins que el provem en condicions reals. Però la bateria de l'S4 té una capacitat de 2.600 mAh, el 24% més que els 2.100 mAh de l'SIII. Encara que la pantalla és una mica més gran, segurament en millora l'autonomia. I en qualsevol cas, la bateria es extraïble i es pot canviar per una altra, cosa que no pot dir gairebé cap altre 'smartphone' de gamma alta.

12. Es carrega sense fils? Aquest és un misteri pendent de resoldre. El consorci Qi de normalització de sistemes de càrrega inalàmbrica –per inducció magnètica, com els raspalls de dents– presumeix del Galaxy S4, però Samsung no menciona aquesta característica entre les especificacions de l'aparell. Probablement s'acabi oferint de manera opcional, mitjançant un accessori. Però recordem que també ho van prometre per l'SIII i no va arribar a sortir mai.

stats