CORRUPCIÓ
Política 08/07/2013

Aznar i els obscurs negocis de Blesa

L'expresident de Bankia manté una estreta relació amb l'expresident espanyol des de fa anys

Juan Luis Galiacho
4 min
DE L'ELECCIÓ DE PIS AMB UNA MONEDA A DORMIR A LA PRESÓ ACUSAT D'APROPIACIÓ DE FONS
 La gestió dels diners -i les presumptes irregularitats en la compra del City National Bank de Florida- ha dut Miguel Blesa a dormir a la presó. Fa uns anys, però, en arribar a Logronyo per treballar en el cos d'inspectors financers i tributaris de l'Estat, usava les monedes, per exemple, per dirimir amb Aznar qui es quedava un pis amb més bones vistes.

MadridLes recents entrades i sortides de presó del banquer Miguel Blesa han posat en relleu que a la seva targeta de presentació no només hi consta haver estat president de Bankia (Caja Madrid). En el seu extens currículum hi figura ser un dels amics més íntims que ha tingut l'expresident José María Aznar i haver estat soci i representant legal de rellevants personatges de la vida pública espanyola, com ara l'expresident de Telefónica Juan Villalonga -company de pupitre d'Aznar al madrileny Col·legi del Pilar-; el nét gran de Franco, Francis Franco Martínez Bordiu, i la germana gran del rei d'Espanya, Pilar de Borbó i Borbó. També va ser l'interlocutor econòmic del govern d'Aznar en determinats fronts polítics, com en la lluita mediàtica amb l'empresari Jesús de Polanco, llavors propietari del grup Prisa, a qui va ajudar financerament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però el nom de Miguel Blesa també ha figurat en societats l'última pista de les quals traspassa les fronteres espanyoles i arriba a paradisos fiscals com les illes Verges britàniques o les illes Caiman, a través d'empreses d'intermediació com CayMadrid Intenational Limited i Mediterranean Investment LTD. Blesa, nascut a Linares (Jaén) el 8 d'agost del 1947, va ser elegit president de Caja Madrid el setembre del 1996, i va ocupar el càrrec fins al 2009. Però anys abans ja exercia de conseller, per recomanació expressa del també imputat exministre d'Economia del PP Rodrigo Rato i del mateix Aznar, que el va situar al capdavant de l'entitat.

Veí d'Aznar a Logronyo

Amb Aznar va coincidir a opositar, amb èxit, al cos d'inspectors financers i tributaris de l'Estat. Tots dos van aconseguir plaça a la Rioja. A Logronyo van estrènyer llaços en conviure al mateix immoble durant diversos mesos. Així ho explica el mateix Aznar en les seves Memòries publicades per Planeta el 2012: "Ens vam posar a buscar casa i molt aviat trobem dos pisos al mateix edifici al centre de la ciutat, al carrer San Antón, cantonada amb Gran Via. Un tenia més bones vistes que l'altre. Com que Miguel Blesa i la seva dona [llavors], María José Portela, també estaven buscant pis, vam decidir tirar una moneda enlaire per veure qui es quedava el millor. Vam tenir més sort nosaltres".

A Logronyo van compartir vivències molt especials. Aznar es va afiliar a l'Aliança Popular de Manuel Fraga i Blesa va canviar la delegació d'Hisenda per una plaça al gabinet tècnic del ministeri d'Economia, com a assessor del llavors ministre de la UCD, Jaime García Añoveros. Després de treballar per al primer ministre socialista Miguel Boyer, va deixar a mitjans dels 80 el ministeri. Aleshores es va llançar a l'aventura professional privada i va crear un despatx d'influències al barri de Salamanca de Madrid. Al costat dels seus companys Francisco Guío i Salvador Colmenar va crear el bufet Blesa, Colmenar & Guío, on assessorava tributàriament.

Així va anar completant una acurada cartera de clients, tots personatges vip de la vida pública espanyola. En la seva guia hi havia membres de la monarquia espanyola, com Pilar de Borbó i Borbó, amb la seva empresa de gestió mobiliària i immobiliària Labierbag SA; i importants empresaris com Joan Villalonga, amb qui va ser soci a les empreses sanitàries Euromedical Care SL i Health Europe. En aquest negoci de clíniques sanitàries es van unir a l'empresari José María Mas Mollet, conseller delegat de l'empresa tèxtil Ferris, de Bodegas Berberana i de Sotogrande SA.

Van ser múltiples els embargaments que es van practicar a les empreses de Blesa i Vilallonga per impagaments al fisc i a la Seguretat Social. Però en l'agenda dels vips de Blesa també hi havia els membres de la família de Franco, una relació que apareix reflectida en diferents societats de tipus immobiliari. Una era Alquiler y Rehabilitación de Viviendas (Alrevisa). Blesa hi figurava en representació del principal accionista: la societat d'opacitat fiscal Mediterranean Investment Limited. Aquesta empresa es va constituir a Miami el 22 de juliol del 1988, amb un capital inicial de 10.000 dòlars. Segons un informe de la policia nord-americana, aquesta societat no comptava ni amb personal, ni amb llicència preceptiva d'activitat empresarial. Al seu torn, com a principal accionista de Mediterranean constava una altra societat establerta al paradís fiscal de les illes Verges britàniques, anomenada Solimar Continental LTD Company. Era un complex entramat d'enginyeria financera per ocultar la identitat dels veritables propietaris i així evadir al fisc. Una altra de les societats lligades als Franco en què Blesa va figurar va ser Urme SA, dedicada a l'explotació de pàrquings.

Però aquesta intensa feina d'assessor amb els seus clients vip no va privar Blesa de hobbies com la caça i el golf. Ha estat conseller dels elitistes Club de Golf La Moraleja i de Los Retamares. I continua sent un sibarita col·leccionista de grans vins i obres d'art. Actualment, a més de ser investigat pel jutjat d'instrucció número 9 de Madrid per presumpta corrupció en la compra del City National Bank of Florida el 2008, o d'haver beneficiat amb crèdits sospitosos de corrupció l'expresident de la patronal espanyola Gerardo Díaz Ferrán -a la presó-, està imputat en una altra querella per la venda de participacions preferents de Bankia. El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu investiga la presumpta participació de Blesa en aquestes operacions financeres opaques i d'alt risc. A més d'ell figuren imputades sis persones més, entre les quals l'expresident del Consell Superior de les Cambres de Comerç José Manuel Fernández Norniella (un altre amic d'Aznar).

stats