DRET A DECIDIR
Política 19/01/2014

Mas avisa Rajoy de les conseqüències d'avortar el 9-N

El president fa una crida a tenir un país "normal" i es pregunta si pot dialogar amb un PP "que diu 'no' a tot"

Oriol March
3 min
EL CALIU DEL PARTIT  Mas es va adreçar als dos mil quadres i militants del partit que es van reunir al Palau de Congressos de Barcelona per encetar la campanya pel triple sí. Va ser rebut amb crits a favor de la independència de Catalunya.

Barcelona.La pilota ja és a la teulada de Mariano Rajoy. Amb la consulta camí del Congrés de Diputats -prèviament legitimada per 87 dels 135 diputats del Parlament-, Artur Mas va voler advertir ahir el president espanyol de les conseqüències d'avortar el procés català prohibint que la ciutadania s'expressi a les urnes. "Seria molt greu des del punt de vista democràtic", va clamar el líder de Convergència davant d'un consell nacional ampliat del partit que el va rebre amb crits a favor de la independència. "¿Es pot dialogar amb el partit del no a tot? Esperem la resposta, que vindrà en pocs mesos i ja veurem on som", va raonar Mas l'endemà que Rajoy carregués contra les decisions "unilaterals" que està prenent Catalunya per avançar cap a la consulta del 9-N. El debat sobre el referèndum al Congrés és una "oportunitat d'or" per mirar de redreçar la situació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diàleg està sota límits entre les dues administracions. La Moncloa ho fiava tot al fet que Mas s'estavellés sol i que els partits catalans fossin incapaços de pactar la data i la pregunta del referèndum, i la Generalitat -especialment durant el primer trimestre de l'any- insistirà dins i fora del país en la necessitat que l'Estat autoritzi la consulta. "Dos no s'abracen si un no vol", va advertir Mas en referència a la falta d'entesa i, poc després, va canviar la frase per advertir els seus que cal mantenir la calma davant les "provocacions" de l'Estat: "Dos no es barallen si un no vol". L'esperit positiu, sostenen el president i els seus estrategs, és irrenunciable.

A càmera lenta

Davant de les dues mil persones que van omplir el Palau de Congressos de Barcelona, Mas es va mostrar més irònic de l'habitual per referir-se a l'Estat i a la seva actitud contra el referèndum. "Catalunya pot actuar unilateralment perquè té tot el poder, la majoria de la població [d'Espanya] i el comandament de les forces armades", va deixar anar el president, que va comparar l'actitud espanyola sobre el procés amb aquells jugadors de futbol que, després de repartir travetes durant tot el partit, simulen una lesió. "La càmera lenta, però, permet veure qui fa comèdia i qui no", va raonar Mas.

Aquesta càmera lenta que va fer servir el líder de CiU li va permetre fotografiar quatre fets crucials per entendre per què el catalanisme -sobre el qual ahir va teoritzar, de manera que va fer que alguns dirigents recordessin els discursos de Jordi Pujol- s'ha mogut cap al sobiranisme i per què els ciutadans han decidit deixar de nedar contra corrent i nedar a favor del corrent. " No a l'Estatut, sentència del Tribunal Constitucional, no rotund al pacte fiscal i no a la voluntat democràtica", va comptar Mas, que només veu una sortida a la situació: que Catalunya visqui tranquil·la com un país normal.

Un país normal, de fet, és la campanya que està fent Òmnium Cultural arreu del territori per convèncer uns indecisos que CDC també ha detectat -especialment a les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona- i que caldrà seduir per aconseguir la victòria del doble sí que volen aconseguir el 9-N. "Hi ha incerteses -va admetre el president-, però també hi ha esperança, il·lusió, oportunitats i compromís", va considerar Mas, que també va voler vendre el mateix optimisme econòmic que a la primera roda de premsa de l'any, quan va situar el país en un canvi de rasant positiu que hauria de desembocar en un 2014 sense retallades al país.

Amb la mirada posada al futur, el líder de CDC -un partit que s'entrega en aquests actes amb ganes de revertir la tendència a les enquestes- va considerar que els catalans seran "aliats" de tothom -fins i tot d'Espanya- en un futur en el marc europeu, però que mai seran "propietat" de ningú. A Mas li agrada repetir una frase que va aparèixer al seu discurs de Cap d'Any: "Preferim governar-nos que ser governats". I això, en l'Espanya actual, sostenen el president i el seu equip, és impossible.

Inici de la campanya

Minuts abans que el president pugés al faristol es va poder veure una captura de pantalla de la campanya Què guanyo jo amb l'estat propi, encaminada a convèncer els indecisos. La maquinària de CDC ja s'ha posat a treballar pel doble sí i, com va dir Josep Rull, secretari d'organització, a porta tancada, "per a qualsevol nació no hi ha repte més gran que guanyar la llibertat". Però Mas només apareixerà per reclamar la consulta perquè es vol preservar el seu paper institucional com a president.

I les eleccions europees? Lluís Corominas, vicesecretari de coordinació institucional, va anunciar que se segueix treballant en la candidatura unitària. El calendari colla.

stats