EL CAS D'ESPIONATGE POLÍTIC
Política 04/03/2013

Cas Método 3: micròfon a BCN i judici a Madrid

Sectors jurídics i polítics donen per fet que el cas de l'espionatge polític acabarà a la capital de l'Estat

Albert Martín Vidal
4 min

Barcelona"Com que les escoltes es van fer a Catalunya, seria una competència exclusiva". Diversos juristes donen per fet amb aquest argument que el cas de l'espionatge polític de què suposadament va ser víctima Alícia Sánchez-Camacho durant una conversa amb l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola (i pel qual divendres va prestar declaració davant del jutge) s'haurà de jutjar a Barcelona. Però la realitat podria ser ben diferent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Diverses veus de l'àmbit judicial han exposat a l'ARA en els últims dies preocupació davant la possibilitat que el cas de les escoltes de Método 3, una bomba de rellotgeria política, acabi sent jutjat a Madrid. Això podria passar per quatre causes ben diferents. En primer lloc, per la naturalesa inequívocament política del cas: "Que et toqui un tema així és un pal", explica un jutge. Les implicacions que poden tenir les investigacions i la sentència no agraden en un món en què sovint les preferències són ben diferents. "És infinitament més fàcil jutjar un crim que no pas això", rebla aquesta mateixa font.

En l'àmbit judicial hi ha consens, a més, en el fet que, pel seu caràcter discret, Cristina Ferrando, titular del jutjat d'instrucció número 14, on ha recaigut el cas, és poc amiga d'instruir casos amb aquesta transcendència pública. Que la jutge ja hagi manifestat en una resolució d'aquesta mateixa setmana que no està disposada a incloure en el sumari res que no tingui a veure amb l'espionatge a la presidenta del PP a Catalunya ve a confirmar la tesi.

Estalviar-se una feinada

Però altres raons jurídiques podrien acabar portant el cas a Madrid. Si la investigació policial conclou la relació amb delictes comesos en altres comunitats, la jutge podria inhibir-se i declarar-se incompetent per jutjar-lo. Si s'apliqués aquesta norma, el cas que sacseja la política catalana acabaria als jutjats centrals d'instrucció de l'Audiència Nacional a Madrid. "Si hi ha aquesta connexitat amb altres delictes, la jutge podria estalviar-se una feinada immensa", apunta un veterà jurista.

Hi ha qui assenyala que el fet que la jutge no assenyalés els Mossos d'Esquadra com a policia judicial en la interlocutòria en què va dictar la llibertat provisional dels quatre detinguts relacionats amb l'agència d'investigació Método 3 ja dóna pistes sobre els moviments que podria fer en els pròxims dies. "Al final, una cosa així depèn del jutge; la llei els dóna moltíssim marge més enllà de les normatives", indica un jurista. Altres fonts de la judicatura assenyalen que no es pot descartar que el cas acabi a Madrid per raons ben diferents: dos dels detectius de Método 3 detinguts la setmana passada van assenyalar que va ser Sánchez-Camacho qui va demanar la gravació que es va produir a La Camarga. Tot i que el PP ha negat frontalment aquest extrem i l'ha atribuït a una estratègia processal dels detectius, si la dirigent popular acabés sent imputada i jutjada la seva condició d'aforada (és senadora a més de diputada) enviaria el cas al Suprem.

Arxiu de denúncies

L'eventual trasllat del cas a Madrid se sumaria al fet que és el Cos Nacional de Policia (CNP) qui ha exercit com a policia judicial en el cas, després que el ministeri de l'Interior es negués a traslladar les diligències a la policia catalana emparat en el fet que va ser el CNP qui va rebre la denúncia de Camacho.

Fonts pròximes al cas han explicat a l'ARA que una de les raons que haurien provocat el zel del CNP a l'hora d'exercir de policia judicial podria respondre al fet que en la gravació de la xerrada entre Sánchez-Camacho i l'exparella de Pujol apareixia el nom del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. Consultat sobre aquest fet, un portaveu del ministeri ha negat aquest punt.

Com a subterfugi legal per donar accés a la informació del cas als Mossos, la vicepresidenta, Joana Ortega, va presentar denúncia com a víctima d'una investigació de Método 3. No obstant, tant aquesta denúncia com la presentada per la mateixa raó per l'expresident d'ERC Josep-Lluís Carod-Rovira sembla que acabaran arxivades.

Així, divendres es va celebrar al jutjat d'instrucció 21 de Barcelona una vista judicial prèvia a la decisió de les mesures cautelars, entre les quals podrien decretar-se les que ha demanat Sánchez-Camacho: que es prohibeixi la difusió de la conversa espiada a La Camarga i que Método 3 entregui el llibre de registres d'encàrrecs professionals. Francisco Marco, director de l'empresa, va declarar que els llibres s'haurien perdut en una inundació.

Pel que fa al procés penal, els ulls estan posats en el material que la policia va trobar a les seus de Método 3. Fonts relacionades amb el cas han indicat que hi ha una gran quantitat d'informació que fa referència a encàrrecs legals i diuen que és molt probable que Marco s'endugués tot el que provés il·legalitats. On no hi ha unanimitat és en l'abast de la informació que estudia la policia. Mentre que algunes fonts indiquen que és material de poca importància i que potser el cas s'ha "sobredimensionat", fonts pròximes al govern català tenen indicis que els arxius de Método 3 encara amaguen informació de gran impacte.

stats