MOVIMENTS A L’ESQUERRA
Política 29/08/2014

Elena i Maragall acceleren el procés d’unitat dels exsocialistes

Els escindits del PSC aspiren a donar suport conjunt a la consulta

Roger Tugas
3 min
Elena i Maragall van anunciar ahir des d’unes jornades a Palamós que el procés de convergència d’Avancem i NECat acabaria aquest mateix 2014, seguint el ritme de l’accelerat moment polític català.

BarcelonaEl líder d’Avancem, Joan Ignasi Elena, i l’eurodiputat i impulsor de NECat, Ernest Maragall, van fer ahir una crida des de Palamós, on organitzaven una jornada de debat, a accelerar el procés cap a la unitat del socialisme catalanista de fora del PSC. Amb el 9-N tan a prop i unes eleccions anticipades que es dibuixen per abans del març, són conscients que no es poden permetre gaires mesos de reflexió previs als passos necessaris cap a la confluència. Sense precipitació, però amb eficàcia. Així pretenen unificar un espai ara dividit en fins a quatre formacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per això Avancem i NECat s’han conjurat per tenir enllestida la seva fusió per abans de final d’any, tot i que no saben encara quina forma prendrà. “És una necessitat del país”, va assegurar Elena, per qui ara mateix hi ha un espai socialista “orfe”. Així, sense concretar cap on pot evolucionar la convergència, va apuntar que aspiren a oferir una imatge d’“oferta plural”. “No ens hem de tancar res, cal que hi hagi la màxima flexibilitat i ambició per arribar a la màxima amplitud”, va afegir en aquest sentit Maragall.

L’objectiu final de la iniciativa és enfortir un nou pol polític que faciliti en un futur governs d’esquerres als ajuntaments i a la Generalitat amb ERC i ICV-EUiA i sense la necessitat de comptar amb el PSC. En aquest sentit, entre els prop de 80 assistents a la jornada hi havia el vicesecretari general d’ERC Cesc Iglésies i el diputat d’ICV Jaume Bosch. La secretària general d’ERC, Marta Rovira, també s’hi va deixar veure. “Han fet discursos interessants amb matisos”, explica Elena a l’ARA, satisfet de començar a traçar ponts entre aquests dos representants de l’esquerra catalana i el tercer, que vol construir.

Per fer-ho, però, Avancem i NECat volen comptar també amb Moviment Catalunya, que aglutina exdirigents crítics del PSC com Antoni Castells, Montserrat Tura, Joaquim Nadal i Jordi Martí, i les diputades Marina Geli i Núria Ventura. Elena i Maragall hi estan en contacte, tot i que aquesta organització ha d’acabar de decidir si opta per marxar del PSC per construir una alternativa a aquest partit o no. De fet, NECat i Moviment Catalunya han convocat assemblees per al 6 de setembre, en què estan negociant aprovar un document idèntic en cadascuna. Si això s’assolís, aquest espai sembla que podria fer el pas definitiu i seguiria el rumb d’Elena i Maragall. L’altre actor és el Socialisme, Catalunya, Llibertat de l’exdiputat Toni Comín, amb qui també estan en contacte, tot i que aquesta entitat té menys implantació.

Els pròxims esdeveniments marcaran el full de ruta del socialisme sobiranista. Maragall, de fet, creu que una fita important seria fer una convocatòria conjunta de les quatre organitzacions per a la Diada i participar en la V de l’ANC, de cara a fer un pronunciament unitari favorable al 9-N, tal com va proposar l’eurodiputat en la carta publicada a l’ARA. En tot cas, Elena ja va deixar clar que donarà suport a la llei de consultes quan s’aprovi, i va donar a entendre, doncs, que seguirà com a diputat. Tot i que no ho ha concretat públicament, podria aspirar a liderar l’espai que promou amb Maragall.

Iceta aplaudeix la iniciativa

Hores més tard, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va aplaudir des de Palafrugell la iniciativa, tot i que és conscient que la convergència és un intent d’ocupar l’espai del socialisme, però de posicions sobiranistes. “Tot el que serveixi per unir ens sembla bé, els esforços de confluència són sempre útils i el que va a dividir ens sembla malament”, va assegurar Iceta, que a més va opinar que el procés d’unitat és bo per al país, ja que “a Catalunya li convé tenir formacions d’esquerres fortes i cohesionades”.

stats