PROCÉS SOBIRANISTA
Política 26/08/2014

Forcadell es distancia del pla B de Mas però avala una DUI el 2015

El PSC adverteix que unes plebiscitàries portarien Catalunya “cap al precipici”

Oriol March
3 min

BarcelonaFins que la consulta no es convoqui i posteriorment -segons tots els indicis- sigui vetada pel govern espanyol, el front sobiranista se centra a reivindicar el 9-N com a única fita en el calendari. Tot el que passi després, de moment, pertany al terreny dels contactes privats. És en aquest context que ahir la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, va insistir que la prioritat és el “pla A” -el referèndum del novembre-, i va evitar pronunciar-se sobre el pla B -que recollia ahir l’ARA-: unes eleccions plebiscitàries que Artur Mas ja tempteja amb Oriol Junqueras per a finals del 2014 o bé principis del 2015 si el 9-N no es posen les urnes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La possibilitat que el president de la Generalitat i el d’ERC teixeixin una candidatura unitària per a aquests comicis va causar escepticisme en Forcadell, centrada ara a greixar al màxim la maquinària per aconseguir que la V que travessarà Barcelona l’Onze de Setembre es converteixi en un èxit. “Molta gent ens diu que no estaria d’acord amb una candidatura d’aquest tipus”, va assenyalar Forcadell a RAC1, on també va tornar a fiar l’èxit de la consulta a la mobilització als carrers de la capital catalana per la Diada.

Un dels aspectes clau de la negociació entre Mas i Junqueras de cara a una llista conjunta -que ja es va mirar de bastir, sense èxit, a les europees- és si aquesta candidatura defensaria la declaració unilateral d’independència (DUI) en cas de victòria, com exigeix Junqueras, un fet que allunyaria el líder de CiU de Josep A. Duran i Lleida, cap de files d’Unió. Forcadell va indicar que promoure una DUI no seria “cap desgràcia” per a Catalunya i va recordar que el full de ruta de l’entitat independentista ja la preveu per al Sant Jordi de l’any vinent.

L’advertència del PSC

Els socialistes van reprendre ahir l’activitat després de les vacances d’estiu amb la intenció de redirigir el rumb un cop passat el congrés extraordinari del mes de juliol. La seva portaveu, Esther Niubó, va ser l’encarregada d’advertir, després de la reunió del secretariat del partit, que convocar unes eleccions anticipades amb caràcter plebiscitari suposaria dur el país “cap al precipici”. “Si hi ha noves eleccions seria un fracàs de Mas, que no hauria estat capaç d’acabar dues legislatures. Si es venen com a plebiscitàries, seria un escenari desconegut i amb molts riscos associats”, va indicar Niubó. La portaveu socialista també va remarcar que el president, immers en una “fugida endavant”, no hauria d’encapçalar una llista conjunta.

Els socialistes es mantenen en la línia argumental de demanar una consulta “legal i vinculant”, i sostenen que la convocatòria del 9-N en cap cas es pot fer a través de la llei de consultes, que la setmana passada va rebre l’aval del Consell de Garanties Estatutàries. Malgrat això, el PSC es posicionarà a favor de la norma, que previsiblement s’aprovarà després del debat de política general -a mitjans de setembre- per aixoplugar legalment la posterior convocatòria del 9-N que firmarà Mas. Els socialistes segueixen defensant la reforma federal de la Constitució com a prioritat per resoldre l’encaix entre Catalunya i Espanya.

La direcció dels socialistes es reunirà l’1 de setembre, dia en què es farà públic el seu posicionament sobre la Diada. Una de les seves representants més destacades, Carme Chacón, participarà en l’acte de Societat Civil Catalana a Tarragona, on també hi haurà dirigents del PP i Ciutadans. “És una presència a títol individual”, va voler matisar Niubó. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va aprofitar ahir una entrevista a Catalunya Ràdio per acusar Mas de “prevaricació” en cas que opti per convocar el 9-N encara que el Tribunal Constitucional suspengui la llei de consultes.

stats