DRET A DECIDIR
Política 27/11/2013

El Govern dóna per segur l'acord malgrat les tensions

Junqueras rebutja "trossejar" la negociació del procés per no dilatar-lo

Marc Colomer / Roger Tugas
4 min

Barcelona"Pronostico tensions fins a l'últim minut, però al final hi haurà acord". Missatge del conseller de la Presidència, Francesc Homs, ahir després de la reunió setmanal del consell executiu -sense el president, de viatge oficial a l'Índia- per restar pressió a la negociació sobre la via legal, la pregunta i la data del referèndum. Homs, bregat en la negociació en el deadline -va ser un dels principals negociadors de CiU de l'Estatut-, intentava relativitzar la batussa entre grups parlamentaris per acordar la fórmula per portar al Congrés la petició de transferència a la Generalitat de la capacitat de convocar referèndums, invocant l'article 150.2 de la Constitució.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si inicialment el bloc del dret a decidir -CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP- treballava amb la previsió d'aprovar al ple del Parlament del 4 de desembre la via per traslladar la proposta a la cambra baixa -inicialment havia de ser el 20 de novembre, però ICV-EUiA va forçar que no coincidís amb el debat a la totalitat dels pressupostos-, ahir la votació va tornar a quedar ajornada.

ERC ja havia alertat que la manera com avança la negociació de la pregunta pot posar en perill el procés, especialment si Unió i ICV-EUiA rebutgen un enunciat clar, explícit i de resposta binària sobre la independència. Això explica que el president d'ERC, Oriol Junqueras, hagi ordenat als seus negociadors que no acceptin "trossejar" més les negociacions i es discuteixi data, pregunta i via a Madrid dins un mateix paquet per evitar-ne dilacions, van indicar fonts del partit a l'ARA.

Sorpresa a la junta de portaveus

Els republicans han optat per ajornar la votació al Parlament de la fórmula per dur la petició al Congrés, per negociar així la consulta en la seva globalitat, juntament amb la pregunta i la data, com ahir va avançar l'ARA. A ICV-EUiA se "sorprenien" ahir al matí quan, just abans de la junta de portaveus que va aprovar l'ordre del dia del ple de la setmana vinent, ERC els va notificar la voluntat d'empaquetar la negociació i s'oposaven a votar el marc legal el 4 de desembre. "No entenem les raons", afirmava la coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, que sospita que tot forma part d'una "sobreactuació" per tapar l'aprovació dels pressupostos el dia 19 i pressionar en la negociació de la pregunta.

ERC al·lega que no és ella qui ha virat. Recorden que CiU -com la CUP- es va pronunciar l'11 de novembre en la comissió del dret a decidir a favor de dur la petició al Congrés via proposició no de llei i va rebutjar la via de la proposició de llei -de més rang- elevada des del Parlament com defensava ICV-EUiA. Llavors el diputat Oriol Pujol coincidia amb ERC i la CUP que la proposta ecosocialista podia dilatar el procés, perquè deixaria en mans de la mesa del Congrés, amb majoria del PP, el calendari. CiU, però, s'ha anat acostant a les tesis d'ICV-EUiA, que argumenten que volen donar "solemnitat" a la petició. Ara CiU i ICV defensen una fórmula mixta: elevar una proposició de llei al Congrés des del Parlament i, en paral·lel, registrar-la des dels grups catalans a la cambra espanyola per no perdre el control del procés. Per ERC, tot plegat encara ho enreda més.

En un context de tensió creixent, Artur Mas va avalar des de l'Índia englobar-ho tot en una mateixa negociació, com Junqueras. "En el debat de política general, vaig dir que abans d'acabar el desembre tindríem data, pregunta i vies legals. Entenc que s'està acordant precisament això, que tot vagi en el mateix paquet", va argumentar. I va insistir en el missatge que havia llançat abans-d'ahir: "Si no anem amb compte fatigarem la gent. Ho hem de fer diferent i millor".

En un intent conciliador, el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, va demanar a ERC que cedeixi per possibilitar el pacte: "Cedir no és una incoherència. La incoherència seria que, per no cedir ningú, no ho féssim possible". Rebia resposta instantània i contundent de la secretària general d'ERC, Marta Rovira: "Cedim quan convé, fins i tot assumint la responsabilitat d'uns pressupostos que no es mereixen els ciutadans, però no podem cedir quan es posa en risc i en perill la possibilitat que els ciutadans puguin decidir el seu futur". En paral·lel, el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, hi ficava cullerada des de RNEafirmant que la pregunta serà fruit del "consens" i no del que digui ERC. I també advertia l'ANC, que també advoca per preguntar sobre la independència, que "en democràcia no compten les manifestacions, sinó els vots".

La CUP reparteix retrets

Mentrestant, el diputat de la CUP Quim Arrufat va disparar contra CiU i ERC per haver ajornat la votació i "instrumentalitzar" la negociació, i contra ICV-EUiA i Unió, per defugir una pregunta explícita sobre la independència. "Què amaguen els que no volen una pregunta que parli d'independència?", es va preguntar Arrufat, que ahir definia la negociació com la "versió 2.0 de la puta i la Ramoneta".

En plena negociació a Catalunya, paradoxalment, ahir el constitucionalista quebequès Patrick Taillon va advocar a la comissió d'estudi del dret a decidir per desmitificar la necessitat d'una pregunta clara, que, a criteri seu, pot arribar a beneficiar l'unionisme.

Segona picabaralla en un mes entre Duran i Junqueras a Twitter

Entre el 31 d'octubre i el 2 de novembre Oriol Junqueras i Josep Antoni Duran i Lleida es van tirar pel cap fins a deu tuits, amb retrets creuats pels seus respectius posicionaments sobre la consulta. Ahir la picabaralla es va reproduir. "Junqueras va dir a 8 al dia que, gràcies a la seva proposta de fer vaga general una setmana a Catalunya, el govern de l'Estat pagarà 1.700 milions del FLA a proveïdors. Fals!", va denunciar el líder d'Unió en una primera piulada, després que el president d'ERC digués que l'executiu espanyol va anunciar el pagament l'endemà de l'amenaça d'aturar l'economia que va fer a Brussel·les. "El pagament [...] estava negociat abans. Res a veure amb la insensata proposta de vaga general", va insistir Duran, que va acabar amb un "quins bemolls!" Junqueras va respondre-li irònic, però sense entrar al cos a cos.

stats