CANVI DE CICLE
Política 02/10/2013

Mas crida les elits a no entorpir

El president reclama a les classes dirigents del país que escoltin el "moviment de base" sobiranista

Oriol March
3 min

Barcelona.A la batalla per guanyar la consulta no només hi juga el paper dels indecisos, sinó també la posició que puguin tenir les elits del país en el procés sobiranista. Artur Mas, que sempre ha tingut una relació estreta amb les classes dirigents i empresarials catalanes -les mateixes que arrufen el nas davant el rumb polític que ha agafat CiU després del fracàs del pacte fiscal-, no vol que interfereixin en el clam popular a favor de l'estat propi. "Les elits no han de pretendre canviar el curs de la història", va assegurar ahir Mas durant la inauguració de la nova seu barcelonina del Col·legi d'Economistes de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de la Generalitat s'ha proposat, tal com va assegurar aquest diumenge des d'Igualada, seguir el tempo que marqui la ciutadania. Ni un pas més endavant, ni un pas més enrere. "Les elits han de canalitzar bé el moviment de base sobiranista", va voler deixar clar Mas, insistint així que el seu projecte sobiranista no és una dèria personal, sinó que es tracta d'acompanyar la veu del poble. "El procés surt de la base perquè és molt transversal, pacífic i majoritari", va defensar el líder de CiU davant d'un auditori ple.

Del pacte fiscal a la consulta

El debat sobre la proposta de pacte fiscal que el Parlament va aprovar a finals de juliol del 2012 -i que posteriorment toparia amb el no rotund de Mariano Rajoy- va ser viu a nivell polític, però també en cercles empresarials. En termes generals, el món econòmic veia amb bons ulls un finançament que proporcionés més recursos a la Generalitat, però no hi havia unanimitat sobre la singularització -equiparable al concert basc- que defensava Mas. Un cop va fracassar la proposta, i després de la manifestació de l'Onze de Setembre, el president es va inclinar per la consulta i la demanda d'estat propi, materialitzada al programa electoral de CiU. Arribats al punt en què el Parlament es marca terminis per pactar data, pregunta i marc legal de la consulta, veus empresarials s'escuden ara en l'anterior proposta de finançament per fer marxa enrere en el procés.

"El pacte fiscal és vàlid i en aquest moment donaria molta pau empresarial. Per a nosaltres seria molt tangible", va assegurar aquest dilluns el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà. El debat en el món econòmic sobre el procés és discret, silenciós, a porta tancada, i només hi ha un alt representant -José Manuel Lara (Planeta)- que s'hi hagi mostrat bel·ligerant. "Si Catalunya és independent, duré la seu de Planeta a Saragossa, Madrid o Conca", va assegurar fa tot just un any, amb el record encara viu de la històrica Diada del 2012.

L'única iniciativa pública de les elits a les quals es referia ahir Mas des del Col·legi d'Economistes -a qui va demanar posar el seu "talent" al servei del procés perquè "surti bé"- és el Foro Puente Aéreo, impulsat per Enrique Lacalle -exdirigent del PP a Catalunya- i integrat per empresaris com Javier de Godó -editor de La Vanguardia -, Joan Rosell -president de la CEOE- i Josep Sánchez Llibre, portaveu adjunt de CiU al Congrés de Diputats i un dels homes de confiança de Josep Antoni Duran i Lleida, líder d'Unió. El seu objectiu és establir "ponts de diàleg" entre la Moncloa i la Generalitat, però per ara les posicions dels dos governs no s'acosten.

Carregar-se de raons

Una de les màximes que segueixen Mas i els seus consellers és la de "carregar-se de raons" a favor de l'estat propi a través de les negatives de Madrid. En aquesta línia va interpretar ahir els pressupostos generals de l'Estat i la caiguda de la inversió a Catalunya que preveu el conseller de la Presidència, Francesc Homs, que va considerar els comptes per al 2014 "un argument més" per defensar l'estat propi.

"Hi ha falta de lleialtat cap a les autonomies", va denunciar Homs. El Govern no només és conscient del xoc amb l'Estat: també vol que les elits no interfereixin.

stats