ESTRUCTURES D’ESTAT
Política 18/02/2014

El PP, en peu de guerra per la Hisenda pròpia catalana

Amenaça de dur-la als tribunals si Mas-Colell no demostra que és legal

Marc Colomer
3 min

Barcelona.Les tensions polítiques no donen marge a la confiança. Ni tan sols per desenvolupar l’Estatut aprovat, raspallat i sentenciat que dóna cobertura legal a la creació de l’Agència Tributària de Catalunya. A hores d’ara, qualsevol moviment del Govern passa a ser, pel PP, directament sospitós de formar part del “desafiament” sobiranista. I, com a tal, susceptible de ser il·legal i impugnat als tribunals. Aquest és el cas de la Hisenda pròpia, que els partits del bloc sobiranista han identificat com la principal estructura d’estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant la inauguració dijous en un acte solemne de Tributs de Catalunya per part del president Mas, el PP -també C’s- va posar ahir el crit al cel. La líder del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va exigir la compareixença del conseller d’Economia i Hisenda, Andreu Mas-Colell, perquè justifiqui en quina partida pressupostària ha imputat els 400 milions del nou organisme, a què es destinaran els diners i quin marc legal l’empara. Camacho vol saber si l’executiu català està preparant una Hisenda per recaptar i gestionar tots els impostos d’una eventual Catalunya independent. Una pregunta més retòrica que altra cosa, tenint en compte que ella mateixa ja es va respondre: “Mas està fixant les bases d’una Hisenda per a un estat independent, i això és il·legal”.

“Que Mas no parli de diàleg”

I, en aquest context, Camacho va advertir que no consentirà que “s’utilitzi un sol euro dels catalans per crear una Hisenda que no sigui legal”. A criteri dels populars, Artur Mas, reincideix en el “xantatge” i “fa impossible qualsevol mena de diàleg” amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

Els de Rajoy insisteixen a presentar el procés català com a unilateral, il·legal, antidemocràtic i tancat a qualsevol negociació per neutralitzar qualsevol mostra de comprensió internacional amb la consulta i per preparar així el terreny al més que previsible veto a la convocatòria de la votació del 9 de novembre: “Que no parlin de diàleg; el que estan fent són actes unilaterals un darrere l’altre, que demostren que Mas no vol dialogar, sinó imposar la seva voluntat a Rajoy i a la resta Espanya”. En el paquet de les suposades evidències que Mas no vol dialogar, Camacho hi situa també la convocatòria, dimecres, del Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

El secretari general d’Unió i conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va deplorar ahir el que va considerar que no és res més que un nou intent del PP de generar “permanent alarmisme i crispació on no n’hi ha”, i va instar Camacho a actuar amb prudència i sense avançar-se als esdeveniments.

Fonts d’Economia consultades per l’ARA van assegurar ahir que no han valorat encara si el conseller Mas-Colell té intenció de comparèixer, com li han exigit el PP i C’s. Ara bé, les mateixes fonts recordaven que Mas-Colell és “procliu” a comparèixer sempre que se li demana.

Amb la inauguració de Tributs de Catalunya, el Govern dóna compliment al conveni signat el setembre del 2012 amb les diputacions provincials per crear un organisme de recaptació via finestreta única dels impostos propis i cedits, i amb capacitat de créixer per acabar assumint l’eventual recaptació, gestió i liquidació de tots els impostos. El cert és que ja en l’acte de signatura del conveni, el Govern ho va qualificar com a “embrió” de la Hisenda pròpia. Des del PSC, ahir demanaven a Mas que respecti la legalitat estatutària.

Més enllà de l’amenaça de denunciar la Hisenda catalana -i, si és el cas, impugnar els pressupostos-, Alícia Sánchez-Camacho va carregar amb duresa una setmana més contra l’“espiral” d’actuacions de Mas a favor de l’exercici del dret a decidir. L’última, l’entrevista al diari italià Corriere della Sera, en què Mas considera la independència com l’evolució natural d’una vella nació europea. “La nació més vella d’Europa és Espanya, no Catalunya, que mai ha estat una nació”, va replicar Camacho.

Després que Mas instés l’empresariat català a implicar-se i prendre part en el procés sobiranista, Camacho va sentenciar que “a Catalunya no hi ha llibertat”.

Pressió o valentia empresarial?

“Mas utilitza la presidència per pressionar els empresaris”, es va queixar. Això sí, mentre Camacho asseverava que “els empresaris no han d’entrar en política”, celebrava que hi hagi sectors empresarials que hagin fet explícit el seu rebuig al procés polític català. En aquest cas no respon, segons ella, a cap “pressió”, sinó que es tracta d’empresaris que “han aixecat lliurement la veu quan han vist que se’ls perjudiquen interessos empresarials”. També la dirigent del PSC Esther Niubó va criticar ahir que Mas demani la implicació de l’empresariat en el procés d’autodeterminació en lloc de demanar-los que s’impliquin en la reactivació econòmica.

La precampanya de les europees puja de to a tomb del procés d’autodeterminació català.

stats