CANVI DE CICLE
Política 25/04/2013

El pacte nacional pel dret a decidir es cansa d'esperar el sí del PSC

CiU, ERC i ICV impulsaran la comissió al Parlament i l'acord tot i els dubtes dels socialistes, dividits altre cop

Oriol March / Roger Tugas / Sara González
4 min

Barcelona"Fets, no paraules". Els dirigents de CiU i ERC apel·len sovint al famós lema electoral de José Montilla el 2006 per treure ferro als dubtes que certs consellers han expressat respecte al procés cap a la consulta i per deixar clar que el full de ruta que van segellar Artur Mas i Oriol Junqueras es compleix fil per randa. La declaració de sobirania, la llei de consultes per la via ràpida i el Consell Assessor per a la Transició Nacional són evidències prou eloqüents a ulls dels uns i dels altres per demostrar que l'horitzó de la consulta el 2014 es manté. La següent estació del procés és el pacte nacional pel dret a decidir, que fa tres setmanes Mas va calendaritzar per a l'abril. El termini s'esgota, tot i que en les últimes setmanes les reunions entre els partits catalanistes s'han intensificat per fer-lo realitat. Els dubtes del PSC el mantenen encallat, però a CiU i ERC se'ls acaba la paciència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'objectiu sobiranista és esgotar el recorregut que permet el marc legal espanyol amb el màxim suport possible, perquè entenen que això reforçarà la defensa del dret a decidir i legitimarà els passos següents, però sense que el consens s'aconsegueixi a costa d'eternitzar el procés. Els 104 diputats que van donar suport a la segona declaració a favor del dret a decidir és l'escenari ideal que persegueixen en tots els passos per fer la consulta pactada -o elevar-lo a 107, incloent-hi la CUP-. Tanmateix, el PSC no ignora que si el front unitari no és suficient per forçar Madrid a negociar, el Govern i ERC tiraran igualment pel dret. La seva cúpula, per tant, es nega a avalar el full de ruta, mentre que els crítics no volen quedar altre cop desmarcats del consens sobre el dret a decidir.

El ple del Parlament d'ahir i avui estan servint per multiplicar les trobades per acostar posicions, però el pacte nacional pel dret a decidir no esperarà fins que els socialistes donin el seu sí, si acaba arribant. Aquesta eina ha de servir per sumar agents socials, civils i econòmics al procés i incentivar la participació ciutadana, i CiU i ERC tenen pressa per fer que la reivindicació de la consulta superi l'estricte marc polític. Per això fonts nacionalistes avisen que el pacte ha d'estar a punt aquesta setmana, tant si és amb el PSC com si no. "Això ho hem d'enllestir molt aviat. En aquest ple podem aprofitar per desbloquejar-lo", expliquen.

Fonts republicanes fins i tot defensen que si no és possible un acord polític ampli, el Govern hauria de tirar pel dret i convocar els agents per pactar i firmar el document que els fes copartícips de l'exercici del dret a decidir. Segons expliquen des d'ERC, la negociació està actualment "encallada" i intueixen que serà quasi impossible aconseguir finalment el sí del PSC.

ICV-EUiA no té tantes presses

Menys presses hi ha a ICV-EUiA -que no comparteix per ara la data del 2014 per a la consulta-. Encara no veu tan necessari trencar els ponts amb els socialistes. De fet, els últims dies s'han reunit els coordinadors nacionals d'ICV, Joan Herrera i Dolors Camats, i el diputat d'EUiA Joan Mena amb el primer secretari del PSC, Pere Navarro; el portaveu al Parlament, Maurici Lucena, i el secretari d'acció política, Antonio Balmón, per intentar convèncer-los perquè se sumin al pacte. Fonts de la trobada expliquen que van vèncer certes reticències socialistes, però sense aconseguir arrencar cap compromís ferm.

Tanmateix, els tres dirigents del PSC formen part del sector contrari a subscriure l'acord. "El dret a decidir està sent un placebo per a la falta de governabilitat de l'executiu, no participarem en això", afirmen des de la cúpula del partit per justificar els seus recels, i afegeixen rotundament: "Si el Govern és incapaç de governar el dia a dia, que es quedi el pacte nacional per a ell". Una altra raó que fa desconfiar el PSC és que, segons afirmen, "no s'està preparant un pacte nacional pel dret a decidir, sinó per la independència", cosa que els allunya.

Aquesta postura xoca frontalment amb la del sector crític del PSC, que ja es va abstenir en la declaració de sobirania per no votar-hi en contra. "Hauríem de ser-hi, però la cúpula ho veta", afirma un diputat d'aquest sector, que reconeix que altre cop la fermesa entorn del dret a decidir els enfronta amb la direcció del PSC. Tanmateix, la decisió final encara no està presa -tot i que sí encarrilada-, ni té data per tancar-se.

Hi haurà comissió al Parlament

És per això que ICV-EUiA no vol donar per perdut el suport dels socialistes, tot i que reconeix que és difícil que hi siguin, i veu complicat tancar l'acord aquest cap de setmana. Tanmateix, els ecosocialistes ja han aconseguit que CiU i ERC acceptin la creació d'una comissió parlamentària sobre el dret a decidir, una exigència dels ecosocialistes que en un principi les altres forces no veien clara. Per donar-li transcendència, ICV-EUiA fins i tot proposa que la presideixi la també presidenta del Parlament, Núria de Gispert. Des de CiU expliquen que "la comissió serà com la del pacte fiscal i emetrà les seves conclusions" i servirà com a punt de trobada dels partits.

Tanmateix, nacionalistes i republicans encara no donen per fet el suport d'ICV-EUiA al pacte nacional, perquè "mai es té clara del tot la seva disponibilitat". Al seu torn, la CUP també participa en les reunions i veu bé el procés, tot i que encara ha de debatre internament quin paper hi vol jugar. Els dirigents de les cinc formacions han quedat avui per seguir parlant al Parlament.

stats