ELECCIONS EUROPEES
Política 28/04/2014

El debat de la tercera via agita la precampanya

Duran la situa com “l’única solució” i Tremosa avisa que l’oferta només pot venir del govern central

Roger Mateos
3 min

BarcelonaQuan el 25 de maig se celebrin les eleccions europees quedaran tan sols 168 dies per a la consulta del 9-N, un factor que impregnarà el gruix dels missatges electorals a Catalunya. La precampanya, de fet, ja n’està anant plena, tot i que ahir va irrompre un nou element de debat. En una entrevista a La Vanguardia, Josep Antoni Duran i Lleida va tornar a enarborar ben amunt l’aposta per una via intermèdia entre independència i immobilisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“La tercera via és l’única solució i està més viva que mai”, assegurava el president del comitè de govern d’Unió, que a més confessava que fa uns mesos “tenia molt decidit” plegar de la política, però que veient com es complica el procés català ha optat per continuar i està disposat “al que calgui”. També demostrava tenir molt clar que, en cas que s’arribés a plantejar una declaració unilateral d’independència, ell se sentiria “en l’obligació d’intentar evitar-la perquè seria un error”.

Ramon Tremosa, un acadèmic de perfil independentista fitxat per Artur Mas per a les eleccions del 2009 i que ara repeteix com a cap de llista de CiU a les europees, va haver de referir-se a les reflexions de Duran en la roda de premsa que havia convocat per ahir al migdia. Buscant positivitzar els seus punts de coincidència amb els plantejaments de Duran, el candidat de Convergència al Parlament Europeu va destacar que el compromís de Duran amb la consulta és “irrenunciable”.

Tremosa, però, sí que va voler afegir-hi una puntualització: “La tercera via no la podem proposar els catalans”. Una oferta en ferm, ben concretada, només pot procedir del mateix govern espanyol, va advertir. I “cada dia que passa” sense que l’executiu de Mariano Rajoy mogui fitxa és “un dia més perdut”, va afegir. Catalunya, va assenyalar, ja va consumir el seu torn de propostes d’encaix dins d’Espanya amb el nou Estatut, que va acabar desfigurat a mans del Tribunal Constitucional.

No va voler aprofundir en si convindria una declaració unilateral d’independència. No és partidari de “passar pantalles” abans d’hora, entre altres raons perquè no descarta que en els pròxims mesos el procés sobiranista entri en un “cercle virtuós”, que tindria el seu punt d’inici en un gran resultat de les forces del dret a decidir el 25-M, que fes que Europa en prengués nota. En cas que el sí a la independència d’Escòcia donés la sorpresa i guanyés en el referèndum del 18 de setembre, aquesta “bola de neu” favorable als interessos sobiranistes de Catalunya s’aniria fent encara més grossa.

Tremosa va parlar flanquejat pel candidat d’Unió a Europa, Francesc Gambús, i per la resta de noms que la federació nacionalista aporta a la llista conjunta amb el PNB i altres forces minoritàries. Els candidats catalans acabaven de reunir-se a la seu de CDC al carrer Còrsega de Barcelona, juntament amb els dirigents convergents Josep Rull i Francesc Sánchez i els democristians Antoni Font i Benet Maimí.

Camacho busca atiar el foc

Qui no va desaprofitar l’ocasió per ficar-hi cullerada va ser Alícia Sánchez-Camacho. La presidenta del PP català va convidar Duran a separar-se políticament de Mas i “ajudar-lo” a no incomplir la llei amb el procés. Gambús li responia poc després des de Twitter: “Camacho hauria de dedicar el seu temps a explicar a Rajoy què passa a Catalunya, en lloc de burxar CiU i Duran, perquè pica ferro fred”. Un missatge també en clau interna, per projectar imatge d’unitat a CiU.

Mas treu pit pel suport liberal a la consulta

Tornat de Rotterdam, on dissabte la Internacional Liberal -la família política de CDC- va aprovar un text en què es comprometia a donar suport a “qualsevol decisió presa pel poble de Catalunya per decidir el seu futur”, Artur Mas va agrair aquest “reconeixement internacional” al procés català. El president de la Generalitat va evitar concretar quins suports més ha rebut a l’exterior, perquè “tal com està actuant l’estat espanyol, prefereixo no comprometre’ls”.

stats