Societat 30/01/2014

Els antioxidants no protegeixen contra el càncer

M.l.f.
2 min

Barcelona.Els antioxidants són una sèrie de compostos químics que prevenen l'oxidació d'altres molècules. S'hi inclouen compostos comuns, com les vitamines A, C i E, així com alguns medicaments. Durant molt de temps s'ha pensat que tenien un gran potencial per prevenir el càncer. Però en els últims anys diversos assajos clínics han suggerit que no és així. Ara s'hi suma un nou estudi que conclou que prendre suplements antioxidants fins i tot pot arribar a ser contraproduent en pacients amb tumors incipients, com passa amb alguns exfumadors. Així ho remarca un estudi de la Universitat de Göteborg, a Suècia, que publica la revista Science Traslational Medicine.

Els autors creuen necessari que es facin altres estudis amb persones. "Si tens càncer de pulmó o hi ha risc que en tinguis, és millor no prendre antioxidants", valora Martin Bergo, un dels autors de l'estudi, en una roda de premsa per teleconferència a la qual ha tingut accés l'ARA. De fet, als fumadors i exfumadors de vegades se'ls recomana que prenguin suplements de vitamina C, ja que és una de les mancances ocasionades pel tabaquisme.

Per al seu estudi, els científics van utilitzar ratolins amb algun petit tumor al pulmó. A un grup no li van donar res i a un altre li van administrar vitamina E i N-acetilcisteïna, un fàrmac que s'utilitza com a antioxidant, en dosis equivalents a les que prendria un humà. "Els antioxidants van triplicar el nombre de tumors i també la seva agressivitat, i els ratolins que els van prendre van morir el doble de ràpid", explica Bergo. A més a més, els autors van veure que la mida dels tumors es correlacionava clarament amb la dosi. Si era petita, l'increment del tumor també era petit. Si era gran, el tumor proliferava molt més.

Els científics van observar que es repetia el mateix patró en cèl·lules tumorals humanes in vitro a les quals van aplicar també els suplements. També van estudiar els mecanismes moleculars que fan que els antioxidants acabin fent que les cèl·lules tumorals proliferin. Actuen sobre una proteïna anomenada p53, que regula un dels mecanismes de control més importants contra el càncer, ja que detecta quan l'ADN pateix danys ocasionats per l'oxidació, precisament el procés contra el qual lluiten els antioxidants.

El nou estudi, però, ha permès detectar que, davant la presència de l'antioxidant, la proteïna deixa de funcionar i no s'activen els mecanismes de defensa amb els quals compta la mateixa cèl·lula davant de les anomalies.

stats