GASTRONOMIA
Societat 20/11/2014

Les estrelles Michelin són poc generoses amb la cuina catalana

L’Àbac torna a quedar-se a les portes de la tercera i Albert Adrià n’estrena una amb el Pakta

Trinitat Gilbert
4 min

BarcelonaAlbert Adrià va ser ahir al vespre, per segon any consecutiu, el xef català més satisfet en acabar la gala de presentació de la Guia Michelin Espanya-Portugal 2015. La gala va ser molt poc generosa amb la cuina catalana. La prestigiosa publicació francesa va concedir al germà de Ferran Adrià la primera estrella Michelin pel restaurant Pakta de Barcelona, del qual comparteix la propietat amb els germans Juan Carlos, Borja i Pedro Iglesias. Adrià, que l’any passat va rebre dos reconeixements -una estrella pel Tickets i una altra pel 41º, que ha perdut aquest any-, ha sigut l’únic xef català que sumarà una estrella a la Guia Michelin del 2015. Els que es van quedar altre cop a les portes de la màxima distinció van ser els xefs Jordi Cruz i Paco Pérez, que optaven a la tercera estrella.

El Pakta, que fa dos anys que va obrir les portes al carrer Lleida de Barcelona, al costat d’un altre restaurant dels germans Iglesias -l’Espai Kru-, practica cuina nikkei, una cuina de fusió entre la peruana i la japonesa. Adrià es confessava ahir eufòric per la primera estrella Michelin que rebia el nou establiment. “Sé què significa tenir estrelles Michelin per l’experiència d’El Bulli, però ara em feia molta il·lusió pels caps de cuina del Pakta: el peruà Jorge Muñoz i la japonesa Kyoko Li”, deia Adrià en conversa telefònica des de Tenerife, on està gaudint d’uns dies de vacances i on va celebrar aquesta nova estrella. La cuina nikkei reivindica la diversitat de la cuina peruana, que va més enllà del conegut ceviche. A Barcelona els restaurants que la practiquen estan en voga, i n’hi ha de tan prestigiosos com l’Hotel Mandarin de Barcelona, que n’ha servit durant tot l’estiu a la terrassa.

Canvis mínims

A la gala celebrada a l’Hotel Los Monteros de Marbella (Màlaga) també es va constatar la retirada de la distinció al restaurant L’Aliança d’Anglès (la Selva), ja previsible després de la mort al desembre del seu xef, Lluís Feliu, i el canvi d’orientació de l’establiment. També va perdre l’estrella el 41º de Barcelona, d’Albert Adrià, que tot just la va guanyar l’any passat, perquè ha tancat per reformes; el Mas Pau, de Figueres, i La Llar, de Castelló d’Empúries. Catalunya es queda amb 50 restaurants amb distincions -n’hi havia 52-, i amb un total de 60 estrelles. Continua sent el territori de l’Estat amb més restaurants amb estrella, seguit del País Basc (21) i Madrid (16).

Amb tot, la guia vermella -com és conegut popularment el llibre que recull els restaurants que Michelin premia amb una, dues o tres estrelles- ha sigut molt garrepa amb Catalunya. Aquest any tampoc ha atorgat cap tercera estrella ni cap segona, i ni tan sols ha premiat més d’un restaurant amb la primera, només el Pakta. De fet, fa dos anys que Michelin es resisteix a lliurar la tercera i la segona estrella a restaurants que fa anys que es pronostica que la podrien rebre. L’Àbac (Barcelona), del xef Jordi Cruz, s’hi ha tornat a quedar a les portes i manté la segona estrella, igual que el Miramar de Llançà, de Paco Pérez. L’últim restaurant català que va rebre tres estelles va ser El Celler de Can Roca (Girona), dels germans Roca, a la guia del 2010. A hores d’ara, tan sols dos restaurants catalans es mantenen amb tres estrelles: El Celler de Can Roca i el Sant Pau, de Sant Pol de Mar, de Carme Ruscalleda. El 2013 va trencar la sequera, ja que va entregar la segona als restaurants Enoteca, dirigit també per Paco Pérez (dins de l’Hotel Arts), i Moments, del tàndem de mare i fill, Carme Ruscalleda i Raül Balam.

La segona per a Ángel León

A la resta de l’Estat tampoc hi va haver sorpreses. No es van concedir tres estrelles a cap nou restaurant -un club selecte que es manté amb vuit membres-. La gran alegria de la nit se la va endur el xef Ángel León, que va aconseguir la segona estrella Michelin pel seu restaurant Aponiente (El Puerto de Santa María, Cadis), especialitzat en peixos i en la innovadora cuina amb plàncton. Justament l’Hotel Mandarin de Barcelona ha fitxat aquesta tardor aquest xef gadità.

Les primeres travesses apuntaven que, si bé no hi hauria grans novetats, molts restaurants s’endurien la seva primera estrella, com ha passat els últims anys. I així va ser. Fins a 19 establiments de tot l’Estat es van estrenar amb el reconeixement de la guia francesa, la majoria ubicats a Madrid. Tot i això, cal tenir en compte que el restaurant Zalacain, de la capital espanyola, el primer de la ciutat que aconseguia les tres estrelles, va perdre ahir l’única que li quedava. La gala també va confirmar la retirada de distincions a vuit restaurants que tenien una estrella -comptant els quatre catalans-, tot i que gran part d’aquests l’han perdut per tancament del negoci. Un dels moments emotius de la nit va arribar amb l’ovació que el públic de la cerimònia va fer al xef Juan Mari Arzak, que aquest any celebra els 25 anys amb la màxima puntuació de la Guia Michelin.

Les 60 distincions de Catalunya

Tres estrelles Michelin

- El Celler de Can Roca (Girona)

- Sant Pau (Sant Pol de Mar)

Dues estrelles Michelin

- Àbac (Barcelona)

- Miramar (Llançà)

- Lasarte (Barcelona)

- Les Cols (Olot)

- Enoteca (Barcelona)

- Moments (Barcelona)

Una estrella Michelin

- Pakta (Barcelona)

- Tickets (Barcelona)

- Malena (Gimenells)

- L’Ó (Sant Fruitós de Bages)

- Les Moles (Ulldecona)

- Casamar (Llafranc)

- Alkimia (Barcelona)

- Caelis, Hotel Palace (Barcelona)

- Cinc Sentits (Barcelona)

- Comerç 24 (Barcelona)

- Dos Cielos, Hotel Me (Barcelona)

- Gaig (Barcelona)

- Hisop (Barcelona)

- Hofmann (Barcelona)

- Manairó (Barcelona)

- Fonda Sala (Olost)

- Moo, Hotel Omm (Barcelona)

- Neichel (Barcelona)

- Saüc (Barcelona)

- Via Veneto (Barcelona)

- Els Casals (Sagàs)

- L’Angle (Barcelona)

- Capritx (Terrassa)

- Estany Clar (Cercs)

- Can Jubany (Calldetenes)

- La Cuina de Can Simón (Tossa de Mar)

- Ca L’Enric (la Vall de Bianya)

- Ca L’Arpa (Banyoles)

- Bo·Tic (Corçà)

- Massana (Girona)

- La Fonda Xesc (Gombrèn)

- Els Tinars (Llagostera)

- Torre de l’Indià (Xerta)

- Rincón de Diego (Cambrils)

- Can Bosch (Cambrils)

- Fogony (Sort)

- Les Magnòlies (Arbúcies)

- Dos Palillos (Barcelona)

- Koy Shunka (Barcelona)

- Lluerna (Santa Coloma de Gramenet)

- Nectari (Barcelona)

- Els Brancs (Roses)

stats