Societat 15/09/2017

Barcelona crea un codi ètic per als guies turístics

La guia de bones pràctiques recomana l’ús d’audioguies i limita la mida dels grups

Selena Soro
3 min
Una guia amb altaveu passeja els turistes pel centre de Barcelona

BarcelonaBarri Gòtic, dotze del migdia. Un guia amb un paraigua vermell llampant gesticula davant un grup de turistes sota el pont del Bisbe. Entre crits i escarafalls els explica que qui gosa mirar la calavera que hi ha incrustada pateix mala sort eterna. Els turistes s’escandalitzen i riuen, esvalotats. Uns minuts després, a la plaça Reial, un altre guia explica que en aquesta plaça s’hi van fer justes, però només el senten els turistes: duen una ràdio, i poden sentir el seu guia a través dels auriculars.

Que els guies turístics portin una audioguia quan fan una visita al carrer és un element bàsic que ciutats catalanes com Girona han començat a implantar per reduir les molèsties als veïns i a la resta de vianants. Ara, també l’Ajuntament de Barcelona ha creat un Codi de bones pràctiques en el guiatge de grups a la via pública. Tot i que no preveu sancions, sí que vol fixar un mínim de requisits per als guies que operin a Barcelona. En concret, la guia ètica estableix que els grups turístics hauran d’anar amb la dita audioguia. Pel que fa a la mida dels grups, es recomana una limitació que s'adeqüi a l'espai. Altres elements que inclou la guia és la importància de no malmetre escultures o mobiliari urbà o no fer parades en llocs on es pugui molestar la resta de vianants o s’entorpeixi el pas a persones i vehicles.

El codi s'ha treballat amb les agències de viatges i els operadors d’alguns dels llocs més emblemàtics de la ciutat, en el marc del Consell Turisme i Ciutat, l’òrgan de participació de la ciutat en l’àmbit del turisme, on hi ha representació de prop de 40 entitats, associacions de veïns, gremis, professionals, sindicats, comerciants, agències de viatges, a més d’experts i personal municipal.

La guia també inclou recomanacions com ara no utilitzar els busos de línia convencional per fer rutes turístiques. “Sembla innecessari, però és una pràctica que duen a terme guies sense llicència”, explica a l’ARA Joan Coll, vicepresident de l’Aguicat (Associació de Guies de Turisme Habilitats per la Generalitat de Catalunya per a un Turisme Responsable i de Qualitat). Segons aquest guia turístic, hi ha guies que fan servir les línies d’autobús per fer la visita panoràmica i els trasllats entre els monuments a visitar, i estalviar així als turistes el lloguer d'un autocar i els aparcaments corresponents (o els 29 euros que val el bus turístic). Les línies on això passa més sovint són la 24 i la 92, que fan el recorregut fins al Parc Güell i passen per punts emblemàtics de la ciutat com plaça Catalunya o passeig de Gràcia.

El repte de regular el sector

Davant de pràctiques com aquestes, l’Ajuntament de Barcelona té des de fa temps sobre la taula el projecte de regulació dels serveis de guia a la ciutat, una reivindicació històrica dels guies titulats, que denuncien intrusisme i males pràctiques entre els que ofereixen rutes gratuïtes, com ara grups més nombrosos, soroll excessiu o poc respecte a l’entorn i als veïns. “Com que depenen de la propina tenen tendència a cridar i gesticular per fer-ho més emocionant, i si porten grups grans millor, perquè rebran més”, explica el president de l’Aguicat. Per al sector, el repte serà ara veure com el govern pot traduir el codi de bones pràctiques en una llei que posi sancions pels incompliments. Una opció que plantegen és crear un registre de guies autoritzats a la ciutat.

Codi de bones pràctiques en el guiatge de grups a la via pública
stats