Societat 27/02/2014

El cop judicial al cèntim sanitari: 5 preguntes amb resposta

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, subratlla que la sentència no desautoritza el govern espanyol sinó la Comissió Europea. Però la resolució del Tribunal de Justícia de la UE recull l'advertència feta a Espanya pel fet de no ajustar-se a la normativa comunitària

Joan Serra
3 min
IMPOST QÜESTIONAT 
 L'Estat ha recaptat un total de 13.000 milions d'euros amb l'impost sobre els carburants, que va suposar un encariment  de la benzina per finançar part del sistema sanitari. El Tribunal Europeu haurà de determinar ara si l'impost és legal.  En cas que digui que no, podria obligar el govern espanyol a retornar tots els diners recaptats.

BarcelonaEl cop de la justícia europea al cèntim sanitari pot suposar un daltabaix a les arques públiques. L'impost sobre la gasolina que cobraven fins al 2013 la majoria de comunitats autònomes per finançar la sanitat –inclosa Catalunya– és il·legal. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha declarat que la taxa és contrària a la legislació comunitària perquè l'única finalitat del cèntim sanitari és augmentar els ingressos dels governs autonòmics. La resolució del Tribunal de Luxemburg obre molts interrogants.

Quan va entrar en vigor el cèntim sanitari?

El cèntim sanitari, nom amb el qual es coneix l'impost sobre les vendes minoristes de determinats hidrocarburs, va ser una iniciativa del govern del PP de José María Aznar. L'executiu espanyol va aprovar la mesura el 2002. La majoria de comunitats autònomes (13) van imposar-lo de forma progressiva. A banda de Catalunya, també va implantar-se a Andalusia, Astúries, les Balears, Cantàbria, Castella i Lleó, Castella la Manxa, Extremadura, Galícia, Múrcia, País Valencià, Navarra i Madrid. El 2012, la Generalitat va decidir augmentar el gravamen de 2,4 cèntims d'euro per litre de carburant a 4,8. No totes les comunitats van aplicar el mateix gravamen.

Continua existint?

No. El govern espanyol va canviar a principis del 2013 el funcionament de la taxa per intentar esquivar l'acció de la justícia europea. Davant la possible sentència, el govern espanyol va incorporar el cèntim sanitari a l'impost sobre els hidrocarburs. D'aquesta manera, els consumidors segueixen pagant el gravamen, atès que l'Estat se serveix d'una argúcia legal per evitar suprimir-lo. La sentència es pronuncia sobre el cèntim sanitari abans que s'incorporés a l'impost dels hidrocarburs.

Per què el Tribunal de Luxemburg creu que vulnera la legislació europea?

La llei europea només admet gravàmens d'aquest tipus si tenen una "finalitat específica" no pressupostària, però no per generar més ingressos als governs. Segons el Tribunal de Justícia de la UE, el cèntim sanitari viola la normativa comunitària perquè l'única finalitat de l'impost és augmentar els ingressos dels governs autonòmics. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha apuntat a Brussel·les en la primera anàlisi de la sentència. "El Tribunal de la UE no està desautoritzant el govern espanyol, sinó a la Comissió Europea, que en el seu moment va ser qui va autoritzar el govern i les comunitats autònomes per implantar el sistema del cèntim sanitari", ha afirmat Montoro. Però les paraules de Montoro topen amb el que detalla la sentència: "És precís observar que el dictamen presentat pels serveis de la Comissió [...] va concloure clarament que la introducció d'un impost sobre els hidrocarburs d'import variable segons les comunitats autònomes, com proposaven les autoritats espanyoles, era contrària al Dret de la Unió".

Quines conseqüències té la resolució judicial?

El Tribunal de Luxemburg obliga a retornar els 13.000 milions d'euros que va recaptar en concepte del cèntim sanitari. Tanmateix, fonts jurídiques adverteixen de les dificultats per a empreses i particulars a l'hora de reclamar aquests diners. Caldria disposar de les factures de la gasolina, un fet complicat sobretot pels particulars. Les mateixes fonts apunten que només es podrien reclamar els diners recaptats en els últims quatre anys. L’Estat voldrà fer valdre la previsió de la llei tributària, que limita als darrers quatre anys la devolució dels ingressos pagats indegudament. Però el fet que l'impost hagi estat declarat il·legal planteja la possibilitat de reclamar des del primer cèntim pagat.

Quant ha ingressat la Generalitat?

El cèntim sanitari ha aportat a les arques de la Generalitat 829 milions d'euros en els últims tres anys. És l'última dada disponible que ha facilitat la conselleria d'Economia, avançada per l'ARA el 25 d'octubre del 2013, quan l'advocat general del Tribunal de Luxemburg va dictaminar que la taxa dels hidrocarburs violava la llei comunitària. L'opinió de l'advocat general, prèvia a la sentència, no és vinculant, però en el 80% dels casos el veredicte del tribunal respecta el dictamen del jurista. Així s'ha acabat produint.

stats