Societat 25/10/2016

La Taula del Tercer Sector alerta que els serveis socials municipals estan “col·lapsats”

El president de l'organització, Oriol Illa, reclama que l’habitatge, els subministraments i l’alimentació siguin "drets de primera" i no tinguin limitacions pressupostàries

Mireia Esteve
2 min
Els usuaris del menjador Emmaús, a Barcelona, reben des del juny menús del projecte Alpan.

BarcelonaLa Taula d'Entitats del Tercer Sector Social ha presentat aquest dimarts l’informe per a la millora dels serveis socials bàsics a Catalunya. El seu president, Oriol Illa, ha reclamat un nou model per atendre millor les necessitats socials i ha alertat que el col·lapse del sistema de serveis socials municipals "no es resoldrà amb més pressupost, sinó amb un canvi de model". Illa també ha reclamat que s’equiparin els drets de l’habitatge, subministraments i alimentació a "drets de primera", perquè d’aquesta manera no estiguin limitats a les "disponibilitats pressupostàries", però per fer-ho cal que vagin "acompanyats de recursos econòmics i humans".

L’informe, presentat a l’Ateneu Barcelonès dins el cicle de Debats Catalunya Social i que compta amb la col·laboració del Diari ARA, ha analitzat la situació dels serveis socials bàsics de Catalunya i com col·laboren amb les entitats del Tercer Sector Social, especialment els municipis de més de 20.000 habitants. L’excessiva burocràcia i la poca coordinació entre els sistemes de benestar i les entitats socials són algunes de les mancances que l’informe apunta com a causes d’aquest col·lapse en els serveis socials municipals. Segons l'informe, les àrees bàsiques municipals i comarcals van atendre 1.139.432 casos l'any 2014, i el servei d'atenció domiciliària, 62.874 persones, de les quals més d'un 30% tenien més de 85 anys.

Per fer-hi front, el coordinador de l’informe, Josep Maria Pascual, ha desgranat algunes de les recomanacions que ajudarien a desencallar aquesta situació. Una d’elles té a veure amb el fet de donar preferència a les organitzacions no lucratives que formen part de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, una mesura que s’adaptaria completament al que estableix la directiva europea sobre contractació pública. Diverses comunitats autònomes espanyoles ja ho estan aplicant, però a Catalunya, encara no es pren com a prioritari.

Precisament, en el debat posterior a la presentació de l’informe en què han participat representants de Càritas, de la cooperativa Suara i de l’APIP-ACAM, tots ells han coincidit a reclamar que l’administració prioritzi les entitats sense ànim de lucre a l’hora d’adjudicar els contractes públics. Així, la representant de Suara, Elisenda Xifre, ha demanat canviar "la lògica competitiva i economicista per adequar-se a la normativa europea".

Per la seva banda, el representant de Càritas de Girona, Paco Pardo, ha coincidit amb una de les recomanacions que fa l’informe: "Falta treball comunitari". Per Pardo, cal ser més al barri per "potenciar més la confiança" amb les persones de cada barri. I el representant d’APIP-ACAM, Ramón Nicolau, ha afegit la idea d’establir un "treballador social de referència", ja que ha explicat que "facilitaria el treball en xarxa".

stats