SOCIETAT
Societat 28/10/2011

Col·lapse a les carreteres catalanes per la pluja i els accidents

L'àrea metropolitana ha registrat més de 200 quilòmetres de cues. La circulació ha sigut complicada a tota la xarxa viària catalana, i hi ha hagut fins a 10 accidents, un d'ells mortal a Berga

Ara
3 min
Retencions a l'A-2 a l'altura del Bruc, per un accident en el qual hi ha hagut un ferit greu / ACN

BarcelonaEl matí d'aquest divendres ha estat complicat a les carreteres catalanes. L'abundant pluja, sumada a un conjunt d'accidents, ha col·lapsat la xarxa viària catalana. L'àrea metropolitana de Barcelona ha sigut un dels entramats viaris que n'ha patit més les conseqüències, i ens alguns moments s'han arribat a registrar més de 200 quilòmetres de cues, segons el RACC. 
És la segona vegada que els conductors s'hi troben aquesta setmana, després que el matí de dilluns s'arribés fins als 160 quilòmetres, també a causa de les pluges.

Els principals nusos de trànsit s'han registrat les primeres hores del matí, i la pluja ha complicat la circulació especialment a les rondes de Barcelona,. La Ronda de Dalt s'ha col·lapsat pràcticament de punta a punta i en els dos sentits de la marxa, i ha arribat a registrar fins a 30 quilòmetres de cues.

Almenys deu accidents, un d'ells mortal

A les pluges s'hi han de sumar diversos accidents, un d'ells de mortal a Berga, que encara han fet més difícil la circulació a la xarxa viària catalana.

El període de les 7 a les 10 del matí ha sigut el més complicat, i hi ha hagut fins a set accidents als principals accessos a l'àrea d'influència de Barcelona. Segons informa l'ACN, el primer s'ha registrat a les sis de la matinada a la C-58, a Montcada i Reixac - en sentit Barcelona - , i ha causat set quilòmetres de retencions.
 A un quart de vuit, a l'AP-7, a l'alçada de Rubí, hi ha hagut nou quilòmetres de retencions en sentit Tarragona.
 Un quart d'hora més tard un altre accident, aquest a la B-30 en terme de Cerdanyola en sentit nord, provocava quatre quilòmetres de retencions.

A les vuit del matí, la C-17 també registrava dos quilòmetres de retencions a Aiguafreda a causa d'un altre accident. No obstant, un dels més complicats ha tingut lloc a un quart de deu a l'A-2, a Esparreguera, que ha provocat set quilòmetre de retencions durant hores.

També hi ha hagut diverses incidències a Pallejà i Badalona, fins les deu del matí, però l'accident més greu de la jornada ha tingut lloc a tres quarts de dotze del migdia a Berga, en el qual hi ha hagut una víctima mortal. Un autobús amb 26 passatgers i una furgoneta han xocat, i el conductor de la furgoneta ha mort. Ha calgut activar l'alerta del pla Procicat, que Protecció Civil ha desactivat a tres quarts de tres del migdia.

Més tard, l'A-2 ha tornat a patir restriccions, en aquest cas a l'altura del Bruc, per un altre accident en el qual hi ha hagut un ferit greu que ha estat traslladat a l'hospital de Bellvitge.

Finalment, a un quart de tres de la tarda, hi ha hagut un altre accident destacat a la C-58, a l'alçada de Viladecavalls, en el qual s'hi han vist implicats un camió i tres automòbils. El sinistre ha obligat a tallar la carretera en ambdós sentits.

A l'AP-7, l'afluència habitual de vehicles i les cues generades per l'accident de Rubí han causat un total de 25 quilòmetres de cues. Altres vies han registrat, també, diversos quilòmetres de retencions intermitents. És el cas de l'A-2 i la C-58, que han acumulat retencions de fins a 23 quilòmetres.

Una nit tranquil·la, malgrat la pluja

Tot i el fort temporal que va deixar al llarg de dijous nombrosos carrers tallats, inundacions, desallotjaments d'edificis i retencions a les carreteres arreu del país, la nit ha sigut tranquil·la.

Segons Protecció Civil, fins a les 8 del matí, els Bombers de la Generalitat han realitzat 16 actuacions, cap de greu, per arbres o branques caigudes o filtracions d'aigua, segons informa la direcció general de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat. Aquestes 16 actuacions es distribueixen en set a la zona metropolitana nord de Barcelona i tres a la sud, tres a Girona, dues a Tarragona i una a Lleida.

El servei d'emergències del telèfon 112 també ha tingut poc moviment. Segons la DGPC, des d'aquest dijous a les vuit del vespre fins a les sis del matí d'aquest divendres, el 112 ha rebut un total de 18 trucades relacionades amb l'episodi de pluges.

Al llarg de la nit s'ha pogut recuperar el subministrament als municipis d'Aitona i Soses (Segrià), on aquest dijous gairebé 2.000 persones es van quedar sense llum a causa del temporal.

Protecció Civil insisteix a mantenir l'alerta arreu del país, perquè es preveu que a partir d'aquest migdia plogui amb més intensitat, sobretot als dos extrems del litoral i prelitoral de Catalunya. Per això el pla Inuncat continua activat en fase de prealerta. De fet, Protecció Civil demana prudència tenint en compte que el mal temps coincidirà amb l'operació sortida del pont de Tots Sants.

stats