Ordeig, sobre l'auditoria a l'IRTA per la pesta porcina: "Tot apunta que les instal·lacions i els protocols estan bé"

L'informe dels experts europeus tampoc pot aclarir l'origen del brot i no s'ha trobat cap "via evident" de fuita

Escorcolls a IRTA-CReSA

BarcelonaLes primeres informacions sobre l'auditoria al Centre d'Investigació en Sanitat Animal IRTA-CReSA per intentar esbrinar si la pesta porcina africana (PPA) va sortir d'un dels seus laboratoris apunten que les instal·lacions i els protocols "estan bé" i que tot ha funcionat com toca. Ho ha explicat aquest divendres el conseller d'Agricultura, Òscar Ordeig, després que dijous una operació conjunta dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil escorcollés aquests laboratoris dins del marc de la investigació per conèixer l'origen dels contagis. "A falta d'alguna documentació extra que encara ens cal, tot apunta que les instal·lacions estan bé, els protocols estan bé i tot s'ha fet correctament, segons l'auditoria dels experts", ha assegurat el conseller.

També ho ha dit el president de la Generalitat, Salvador Illa, que ha defensat els treballadors del centre. "No hi ha cap dada que permeti afirmar que les coses no s'hagin fet bé", ha dit durant la presentació del pla de barris. Illa ha ofert la "màxima col·laboració" del Govern amb totes les investigacions que es fan per intentar aclarir l'origen del brot. Una d'aquestes és l'informe del comitè d'experts de la Comissió Europea, que ja ha conclòs que "no s'ha identificat cap via evident” per la qual el virus hagués pogut sortir de les instal·lacions de l'IRTA-CReSA. A més, assenyala que les instal·lacions són adequades i que els professionals fan bé la seva feina.

Ara bé, l'informe tampoc descarta que el virus s'hagi escapat d'aquest laboratori, sinó que no han trobat “cap indici” ni “cap evidència” que ho demostri. Així doncs, els experts europeus que van visitar les instal·lacions del centre aquest desembre després del brot tampoc han pogut explicar com ha arribat el virus a Catalunya. A l'informe sostenen que el laboratori ha demostrat “un alt nivell de competència tècnica i professionalitat” i que les mesures de bioseguretat són “les adequades”. “El centre és conscient dels riscos i disposa de procediments clars per identificar i gestionar punts crítics”, destaca l'informe. També exposa que existeixen registres “exhaustius” de l'ús del virus, experiments amb animals i incidents.

En una trobada amb periodistes, però, la secretària general d'Agricultura, Cristina Massot, ha explicat que cal esperar els resultats de les seqüenciacions que s'estan fent per poder descartar o no que la soca trobada en els senglars morts coincideix amb alguna de les que es fan servir per experimentar al centre. N'hi ha diverses en marxa per poder identificar quines són les mutacions genètiques darrere del virus, que és com una mena de DNI que el fa únic i que permet comparar-lo amb els altres que circulen. Una d'aquestes l'està fent l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) per encàrrec del Govern i va començar a principis d'aquesta setmana, igual que la que està fent el laboratori de referència europeu, situat a Madrid, per la qual cosa els experts consultats per l'ARA preveuen que la setmana que ve ja es disposi dels resultats. De moment, el departament d'Agricultura no ha volgut concretar cap calendari.

Contenció del brot

Ordeig ha felicitat els equips de treball per la feina en la contenció del brot. "Hem fet l'impossible: hem aconseguit que el brot no surti d'aquest radi inicial de 6 quilòmetres", ha dit. A més, el conseller també ha quantificat les dades recopilades fins ara: en total s'han capturat 360 exemplars de senglars, dels quals 27 són positius. "Això és el 7% del total, perquè tinguem una referència", ha detallat. A més, es continuaran fent captures i posant trampes "allà on indiquin els tècnics", ha assegurat el conseller.

L'últim positiu l'ha confirmat aquest divendres a la tarda el Laboratori Central de Veterinària d'Algete, segons el ministeri d'Agricultura. Es tracta d'un porc senglar amb símptomes abatut a la zona d'alt risc dins del radi de sis quilòmetres al voltant del primer cas, però aquesta vegada dins del terme municipal de Sant Cugat del Vallès i no a Cerdanyola del Vallès com els anteriors. Això vol dir que hi ha un nou focus d'infecció, cosa que obliga a modificar els municipis inclosos a la zona d'infecció del radi de 20 kilòmetres: s'hi han incorporat Begues i Gavà, de la comarca del Baix Llobregat, i Olesa de Bonesvalls i Subirats, de l'Alt Penedès.

Garantir les exportacions

La Generalitat també ha explicat que el Japó ha acceptat importar carn de porc d'origen espanyol emmagatzemada en cambres frigorífiques des d'abans de l'inici del brot de pesta porcina, és a dir, que es va emmagatzemar en cambres frigorífiques abans del 29 d'octubre. Ordeig ha assegurat que es tracta d'un pas important perquè garanteix que tota aquesta carn "es podrà exportar sense cap problema".

El conseller també s'ha mostrat esperançat per les possibilitats que obre l'acord signat per França i el Canadà amb el Japó per continuar rebent carn d'aquests països fins i tot en casos de brots en parts del seu territori. En concret, la Generalitat ressalta que el Japó ha acceptat la zonificació sanitària d'aquests països per preservar els fluxos comercials, i que el ministeri d'Agricultura té obertes negociacions en el mateix sentit.

D'altra banda, tot i que Catalunya va donar aquesta setmana per finalitzat el focus de dermatosi nodular contagiosa, que afecta les vaques, Ordeig ha mostrat la seva preocupació per l'augment de casos d'aquesta malaltia a França. El conseller, que ha precisat que les indemnitzacions als ramaders afectats s'abonaran "abans d'acabar l'any", ha avançat que es reforçaran els controls d'entrada d'animals procedents de França amb "mesures complementàries". "Fem molta importació de vedells d'aquest país i cal vigilar molt", ha dit el conseller.

stats