L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Qui mobilitzi més els seus desfarà l'empat'

Si l’independentisme no manté el nivell de participació i de mobilització d’aquests anys pot fer possible la victòria del PSC o que el PSC entri al Govern, perquè el vot dels socialistes també està molt mobilitzat

2 min

Les eleccions són diumenge i tot és bastant incert i està bastant empatat. Mirin si és incert que el Govern està estudiant no donar els resultats diumenge a la nit si moltes meses no es constitueixen. Esclar, la gent que no pugui votar diumenge hauria de votar dimarts, i es tractaria que no votessin influïts per uns resultats que ja se sabrien.

I mirin si està tot empatat que l’enquesta que vam publicar ahir a l’ARA pronostica un triple empat tècnic entre Esquerra, el PSC i Junts per Catalunya, amb ERC lleugerament per davant, el PSC en segon lloc i JxCat en tercer. 

Avui en publiquem la segona part, i la demoscòpia diu que la fórmula de govern Junts-ERC acusa el desgast. Dels tres governs de coalició que tenen més possibilitats de sortir, el d’Esquerra i Junts és el tercer preferit, clarament per sota del tripartit d’esquerres (Esquerra, PSC, Comuns) i el tripartit independentista (Esquerra, Junts i CUP).

El Periódico també publica una enquesta aquest matí, en què diu que ERC guanya per poc el PSC i Junts quedaria just al darrere, i que el que faria possible l’avenç dels socialistes és la baixada de participació. És a dir, que si l’independentisme no manté el nivell de participació i de mobilització d’aquests anys pot fer possible la victòria del PSC o que el PSC entri al Govern, perquè el vot dels socialistes també està molt mobilitzat. De fet, El Periódico demana a la gent si anirà a votar segur, i els que més diuen que hi aniran segur són els de Junts per Catalunya (un 70,5%), seguits pels votants de PSC i ERC, amb un 68,4%.

Per cert, segons aquesta enquesta d’EPD, Vox podria ser la quarta força. Segur que l’ajuden els atacs que ha rebut aquest cap de setmana. Va anar a Vic i a Salt a pescar en les aigües pútrides de la xenofòbia. 

Però no oblidem que avui comença el judici per la comptabilitat il·legal del PP. El tribunal jutja si el PP va cometre un delicte fiscal. Seran 46 sessions que duraran uns 4 mesos.

Avui l’advocat de Luis Bárcenas, que dimecres cantarà, ha dit a El País que Bárcenas donarà detalls que no se sabien de la caixa B del PP, en concret que part de la remodelació de la seu del partit (que va costar uns 400.000 euros) es va pagar en negre.

L’advocat confirma que Bárcenas va decidir explicar tot el que sap, cosa que espera poder demostrar, quan va veure entrar la seva dona, Rosalía Iglesias, a la presó (l’han condemnat a tretze anys), i sobretot quan va saber que el van espiar amb fons reservats del ministeri de l’Interior quan governava el PP.

A La Razón titulen avui en portada: “Si cau Rajoy caldrà netejar les sigles i deixar la seu de Génova” i “El PP tem la refundació si cau Rajoy”.

El nostre reconeixement per als que treballen a primera línia, un record per als que pateixen, per als presos polítics, per als exiliats, i que tinguem un bon dia.

stats