Corrupció

L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'El càrtel de constructores o quan una multa de 200 milions és un bon negoci'

"Després ve Feijóo a Barcelona i demana «seny, treball i llibertat». Més llibertat, vol? ¿Ell que pertany al partit de la ministra que conspirava sense que li passi res? ¿I que ve del país on un càrtel de constructores ha estat burlant-se de l’administració i dels nostres diners durant 25 anys? ¿I diu que dir «Ho tornarem a fer» és una provocació? Quina és l’autèntica provocació?"

2 min

Escoltin aquests frases, sisplau: “La Transició espanyola va deixar moltes coses sense resoldre”; “Han aconseguit crear la sensació d’impunitat de si no s’investiga l’emèrit, no s’investiga ningú”; com deia Vázquez Montalbán: “Els peus i les aixelles de la democràcia espanyola encara fan olor de franquisme”... Són frases pronunciades per gent de Podem a les últimes hores, després de sentir la ministra de Defensa, Cospedal, comprant proves falses a un comissari corrupte per destruir un adversari polític. A bona hora. Prou que ho sabem a Catalunya.

És com això altre: la Comissió dels Mercats i la Competència ha imposat aquest dijous una multa de 204 milions a les sis principals constructores espanyoles per posar-se d’acord per alterar milers de contractes públics d'infraestructures, com ara hospitals o carreteres. Les sis companyies (Acciona, Dragados, FCC, Ferrovial, OHL i Sacyr) es reunien setmanalment per analitzar les licitacions d'obra pública que les administracions havien presentat. En aquestes cites setmanals expressaven si tenien o no intenció de presentar-se a una licitació, decidien en quins contractes públics compartirien els treballs i també s'intercanviaven informació sobre quina estratègia seguirien a l'hora de presentar-se a les licitacions. 

Dit en plata: aquestes sis empreses havien format un càrtel. Això és molt greu, però el més greu és que això ho van estar fent durant 25 anys, des del 1992! 25 anys posant-se d’acord per burlar la competència a què els sotmetia l’administració. Que això hagi estat possible durant 25 anys demostra el poder que tenen aquestes grans empreses i la impunitat amb què han aconseguit operar a Espanya. Ara sí, els han posat la multa més alta de la història de l’organisme, però els beneficis ja estan fets. 

Esclar, després ve Feijóo a Barcelona i demana “seny, treball i llibertat”. Més llibertat, vol? ¿Ell que pertany al partit de la ministra que conspirava sense que li passi res? ¿I que ve del país on un càrtel de constructores ha estat burlant-se de l’administració i dels nostres diners durant 25 anys? ¿I diu que dir “Ho tornarem a fer” és una provocació? Quina és l’autèntica provocació, senyor Feijóo?

Bon dia.

stats