L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Prou, per respecte a la Generalitat, a la societat i als electors'

La descomposició del govern de la Generalitat, agreujada per la inhabilitació del president, no pot ser suavitzada perquè la pandèmia ens està fent patir. ¿L’Estat els té en el punt de mira i es dediquen a autodestruir-se en públic?

2 min

Avui l’actualitat ens porta la notícia dels plans del Govern sobre que dilluns reobriran parcialment bars, restaurants, espectacles i activitats esportives. I que si per les festes de Nadal, les trobades familiars podran ser de fins a 10 persones. Ho va avançar ahir RAC1, i després el Govern ho va confirmar. Va confirmar que era un esborrany, la qual cosa va portar el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado (el senyor que surt amb uniforme a explicar detalls de les restriccions), a dir: “És una falta de respecte als tècnics i a la feina que fem des de fa mesos; als ciutadans que mereixen tenir certeses i i no rumors; a les activitats econòmiques afectades per aquesta crisi, i a les institucions que representen”.

Ningú ho hauria dit millor: “Falta de respecte a les institucions que representen”. Sergio Delgado és una de les veus més experimentades i respectades de Protecció Civil. I en el que diu té tota la raó. Jo no sé si la filtració periodística respon a filtrar-ho perquè ja no sigui possible fer marxa enrere i els negocis indicats hagin d’obrir, o per donar-nos una mica d’esperança que la vida serà més fàcil la setmana que ve, o senzillament per fer la punyeta a algú de l’altre partit del Govern. Però torna a ser un moviment lamentable d’algú que té accés a la informació. Només faltava saber que aquest matí, al programa del Josep Cuní, han explicat que Esquerra ha abandonat les reunions per decidir les mesures covid fins que parin les filtracions sobre el pla de desescalada i hi hagi un “pacte de lleialtat”.

I, de fet, minuts més tard,

a l’ARA hem explicat que Esquerra ha abandonat el comitè de crisi del Govern sobre les mesures anticovid per les filtracions. El vicepresident Aragonès ha afirmat que són una falta de respecte, i insta els mitjans a no publicar-les. Home, millor que insti els consellers a no filtrar-les.

Conec personalment i aprecio la feina d’algunes persones que s’encarreguen de la comunicació del Govern, però les estan desbordant, i el resultat en alguns episodis, com aquest, està sent penós. No sé qui ha dit això del “fins que no hi hagi un pacte de lleialtat”, però quan dos partits formen un govern, què estan fent sinó un pacte de lleialtat? La descomposició del govern de la Generalitat, agreujada per la inhabilitació del president, no pot ser suavitzada per l’argument que la política és així i que episodis com aquest passen a tot arreu. No pot ser-ho perquè la pandèmia ens té a tots agafats pel coll, ens està fent patir i perquè, a més a més, resulta que Junts per Catalunya i Esquerra tenen presos i exiliats. Estan en un mateix cantó de la proposta política pel país, assetjats per adversaris i enemics molt potents. ¿L’Estat els té en el punt de mira i es dediquen a autodestruir-se en públic?

Ja s’ho trobaran al febrer.

El nostre reconeixement per als que treballen a primera línia, un record per als que pateixen, per als presos polítics, per als exiliats, i que tinguem un bon dia.

stats