L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Un 25% d'atur menys que fa un any. Som-hi'

És la xifra més baixa d’atur a Catalunya des del setembre de l’any 2008, de quan començava la crisi financera. Tenim un 25% d’atur menys que fa un any. Amb tot el que ens passa, aquesta baixada demostra que no hem perdut empenta

2 min

És una excel·lent notícia que a partir d’ara puguis trucar a la farmàcia per notificar que has donat positiu per covid i que tens símptomes lleus o no en tens. No en totes les farmàcies (les que autoritzi el departament de Salut), però la mesura permetrà alleugerir la càrrega de feina a uns centres d’assistència primària sobrepassats. 

Dic que la notícia és excel·lent perquè és una reacció ràpida útil, pactada entre la conselleria i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i va en línia del que reclamem: el virus ha posat la vida cap per avall; si a Catalunya tens 1.300 farmàcies, i les farmàcies són un lloc de confiança, converteix-les en part de la primera línia de lluita contra el virus. És que ja som a l’any 3 de la pandèmia, aviat farà dos anys que la vam començar a ballar i és evident que cal inversió per millorar l’assistència primària, però si no hi arribes, sigues creatiu. Ja va costar Déu i ajuda que Espanya autoritzés les farmàcies a vendre tests d’antígens. L’administració ha d’anar més ràpida i per això comptar ara amb les farmàcies és una bona notícia. 

És que, a més a més, ningú no sap per quan en tenim, de pandèmia, i per quan en tenim que amenaci la vida normal i, per tant, l’economia, però ja es veu que encara trigarem. Així doncs, cal que les administracions tinguin cintura en una prioritat. 

El dia porta una altra bona notícia: avui han donat les dades de l’atur del desembre i va tornar a baixar. És la xifra més baixa d’atur a Catalunya des del setembre de l’any 2008, de quan començava la crisi financera. Mirin la gràfica: quan ens envien a casa, el març del 2020, hi ha unes 400.000 persones aturades; ara fa un any, el desembre del 2020, hi havia vora mig milió d'aturats; fem el pic al febrer (512.000 aturats), i des d’aleshores no parem de baixar, fins als 369.000 amb què acabem de tancar el 2021. O sigui que tenim un 25% d’atur menys que fa un any.

Amb tot el que ens passa, aquesta baixada de l’atur, que, insisteixo, és la xifra més baixa del setembre del 2008, és una altra bona notícia, perquè demostra que no hem perdut empenta. Esclar que per acabar de ser rodona, tota aquesta feina hauria de treure més gent de la precarietat o la pobresa, directament. I si es vol mantenir la tendència, cal que els governs ajudin els sectors més afectats per les restriccions. 

Un record per als represaliats i per als exiliats. I que tinguem un bon dia.

stats