L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Catalunya pica a porta freda en política exterior'

La diplomàcia entre una regió i un estat no és mai fàcil, però ara, després del Procés, encara és més difícil, perquè Catalunya ha esdevingut un subjecte internacional incòmode. Catalunya està picant a porta freda a l'escenari polític internacional.

Aquesta matinada s’ha acabat el viatge del president Aragonès a Colòmbia, l'Uruguai, l'Argentina i Xile. Si parlem dels resultats concrets, el balanç és discret: s’ha obert la Delegació de la Generalitat a Bogotà i s’han firmat uns acords de col·laboració amb la província de Buenos Aires. Aragonès s’ha reunit amb membres dels governs dels quatre països visitats, però els plats forts han fallat; el president de Colòmbia, Gustavo Petro, va cancel·lar la reunió amb Aragonès a l’últim moment, i també es va frustrar a última hora la reunió amb la vicepresidenta de l’Uruguai. 

Tinguem present una cosa: la diplomàcia entre una regió i un estat no és mai fàcil, però ara, després del Procés, encara és més difícil, perquè Catalunya ha esdevingut un subjecte internacional incòmode. Tot el viatge ha fet una olor forta de vigilància per part de la diplomàcia espanyola, fins i tot presencialment. Catalunya està picant a porta freda a l'escenari polític internacional. 

Només cal veure el que passarà avui a Madrid amb Pegasus: avui hi arriba la delegació de diputats del Parlament Europeu, per investigar l’espionatge dels serveis secrets espanyols a polítics independentistes catalans a través del sistema Pegasus. Com ja els van avançar divendres, amb el pretext que avui és festa a Madrid i que demà hi ha la moció de censura de Vox, la delegació no serà rebuda ni per Pedro Sánchez ni per cap membre del govern espanyol. A la delegació europea la rebrà el secretari d’estat d’Afers Europeus. I després, si són tan amables, ja se’n poden tornar a Brussel·les. Ho ha denunciat el president Puigdemont al Parlament Europeu, però les seves paraules sonen a clam en el desert.

“¿Es reuniran amb el govern espanyol o no? ¿Amb el Parlament espanyol o no? Això és inacceptable. I aquesta és la demostració de la inacció absoluta de les autoritats de la Unió Europea. Hi ha una amenaça molt greu. L’ús d’aquest programari espia i l’excusa de la seguretat nacional tenen efectes inhibidors de la democràcia. Fan servir una mena de gàbia de Faraday que protegeixi les autoritats dels estats i de la Unió Europea dels efectes de la democràcia, i això és inacceptable”.

A la Unió Europea no hi ha cap voluntat d’investigar aquesta conculcació de drets que significa que un estat espiï polítics en democràcia per la senzilla raó que, al capdavall, ¿què és la Unió Europea sinó un club d’estats?

Davant d'això, és evident que vivim encara temps remoguts del post-Procés que demanen, entre altres coses, tornar a treballar seriosament, en silenci, amb el que tinguem. És el que ha fet el Barça de Xavi i, ja ho veuen, molt probablement guanyarà la Lliga. No és poca cosa.

Bon dia.

stats