Pla d'estalvi energètic

L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'D'aires condicionats, corbates i mugrons'

A aquestes altures, cap govern no ha de dir a la gent com ha d’anar vestida o desvestida. O considerar que el fet que una nena es posi la part de dalt del biquini equival a sexualitzar-la. A part que el 'topless' no està prohibit a Catalunya, o sigui que, com a objecte de campanyes, hi ha discriminacions més urgents.

3 min

A vegades, la pràctica política és desesperant. Avui el govern espanyol aprovarà el decret d’estalvi energètic, de manera que un cop tramitat com a llei, l’aire condicionat no podrà baixar de 27 graus i la calefacció no podrà pujar de 19. I els aparadors, a les 10, a les fosques.

Ara tot són presses i negociacions urgents per tenir els vots, perquè diuen que vindrà un hivern molt cru. I per això ens abaixen el preu del bitllet de Rodalies, però quants anys fa que demanem inversions a Rodalies? Volen que agafen el tren però encara no han sigut bons per posar un peatge a l’AP-7 que aviat farà un any que és de franc. Ja pot el president Macron anar dient que s’ha acabat l’era de l’abundància, que això deu ser a França. A Espanya subvencionem la benzina dels turistes i deixem que l'AP-7 s’ompli de cotxes i de camions.

I amb el sol que tenim, ¿no hauríem de tenir les teulades plenes de panells solars des de fa temps? El naufragi més lamentable dels governs de la Generalitat de tots aquests anys és que a Catalunya estem a la cua de les renovables. ¿I ara els agafen les presses per estalviar combustible?

A part que el decret que avui aprovarà el Congrés inclou moltes altres decisions. El decret té 50 pàgines i només 5 són les famoses mesures d’estalvi. La resta són abonaments gratuïts, 450 milions per a transportistes, beques per a estudiants, i el pagament del rescat de les autopistes radials de Madrid que van ser un fracàs perquè Madrid té la M-30, la M-40 i la M-50 que nos dimos entre todos.

I després hi ha la política de la imatge, dels símbols i dels gestos. La gran idea de Pedro Sánchez anunciada fa un mes: recomanar als homes que no vagin amb corbata: “Sí, m'agradaria que veiessin... En fi... no porto corbata. Això vol dir que tots podem estalviar també des del punt de vista energètic. I he demanat als ministres i les ministres i a tots els responsables públics, i m'agradaria també al sector privat si encara no ho ha fet, que quan no calgui no utilitzin la corbata, perquè així també estarem fent front a l'estalvi energètic que és tan necessari al nostre país.”

Es tracta d'aquest tipus de mesures pensades per sortir a les notícies (aquesta, a més a més, amb un aire esquerranós) que no solucionen res, entre altres coses perquè la corbata està en desús i perquè després Sánchez se’n va a veure Felip VI a Mallorca, amb una calor i una humitat sufocants. I què porta posat? La corbata, esclar.

Parlant de campanyes, la conselleria d’Igualtat i Feminismes n’ha llançat una coincidint amb el Dia Mundial del Topless per animar les dones a fer topless per lluitar contra una discriminació en relació amb els homes, de manera que hi ha mugrons lliures i mugrons discriminats. 

Com a idea general, a aquestes altures, cap govern no ha de dir a la gent com ha d’anar vestida o desvestida. O considerar que el fet que una nena es posi la part de dalt del biquini equival a sexualitzar-la. Qui ha tingut filles sap que, precisament quan són petites i no els han crescut els pits, els encanta posar-se la part de dalt del biquini perquè això les fa més grans. És en la nostra mirada que hi ha la sexualització. A part que el topless no està prohibit a Catalunya, o sigui que, com a objecte de campanyes, hi ha discriminacions més urgents. Per cert, que a la campanya no hi surt cap pit femení descobert.  

stats