Delicte de sedició

L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Espanya, entre la supèrbia i l'acomplexament'

Espanya és un projecte polític ciclotímic, que viu cada dia entre la supèrbia i l’acomplexament. Un projecte fallit, amb una mala salut de ferro.

2 min

Quina setmana. Dilluns ens preguntàvem quina resposta donaria Esquerra a la mitja reforma de la sedició que proposava Pedro Sánchez i avui sabem que aquesta reforma tímida, queda lluny de la derogació, és l’excusa que ha posat el PP per carregar-se a última hora el pacte que tenia fet amb el PSOE per renovar el govern dels jutges espanyols.

Espanya, com a construcció política, és molt deficient. A Madrid, l’acord és vist com una debilitat imperdonable. Es tracta de guanyar per 10 a 0 sempre. Per això, quan no tenen majories, pateixen. Ara Pedro Sánchez diu que a Feijóo, a última hora, li han tremolat les cames i pressionat per l’ala dura del PP, que té Ayuso de guia ideològica, no s’ha atrevit a firmar l’acord pels jutges. Jutges que fa 4 anys que tenen el mandat caducat. 4 anys. Des del 2018. Un acord pels jutges que Europa ha reclamat a Espanya. I té raó el president socialista, a Feijóo li han tremolat les cames. Però a Pedro Sánchez també li han tremolat a l’hora d'aclarir què és delicte de sedició i què no, i reduir dràsticament les penes desproporcionades per un delicte de l’any de la pera que a Europa són desordres públics. 

Ja no era derogar el delicte, era reformar-lo a la meitat. Ni així. Feijóo, l’esperança de la dreta moderada, l’home d’estat, ha acabat sent ostatge de la reacció de la dreta més dura. 

Quan no hi ha una majoria absoluta i hi ha eleccions a la vista, la política espanyola es converteix en un joc d’impotències. Per què Sánchez reformava el delicte? Europa l'hi demanava, sí, però l'hi demanava Esquerra, i Sánchez necessita els vots d’Esquerra. Perquè necessita els vots d’ERC. Per què el PP fa 4 anys que bloqueja la reforma dels jutges i ara s’ha despenjat a última hora i continua bloquejant-la? Perquè vol controlar la justícia per la porta del darrere. La vol controlar sempre, però sobretot quan no governa, perquè té moltes causes pendents amb la justícia, perquè dona una gran tranquil·litat saber que allò que no guanyes a les urnes ho pots guanyar als despatxos, per la porta del darrere.

En conseqüència, si finalment Sánchez mig reforma el delicte de sedició, el PP li dirà traïdor, que és el mateix que la dreta dura i la ultradreta li estaven dient a Feijóo per pactar amb Sánchez.

A Espanya el sentit d’estat només apareix davant Catalunya. És l'únic que els uneix, vegeu el 155. El PSOE faria de policia bo i el PP de policia dolent. Tant li fa al PP no existir a Catalunya i tant li fa al PSOE que el PP sempre li faci el xantatge amb Catalunya.

En resum, si no és per la força, no hi ha projecte compartit amb Espanya, que és un projecte polític ciclotímic, que viu cada dia entre la supèrbia i l’acomplexament. Un projecte fallit, amb una mala salut de ferro.

Bon dia.

stats