L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Quan el PP necessita Puigdemont per guanyar'

El govern espanyol (PSOE) i el PP ja parlen d’ajudar Catalunya per la sequera. Però el missatge principal de Feijóo és “Sánchez ja no és ningú sense Puigdemont”. I vostè? Vostè és algú sense Puigdemont? El PP és alguna cosa sense Catalunya?

Aquest matí, en una parada de metro de Barcelona, a l’Eixample, he ensopegat amb aquest anunci en anglès:

“Alerta per sequera, durant la teva estada estalvia aigua. Hi ha escassetat d’aigua a Catalunya”. Els turistes que venen als hotels i als pisos turístics del centre de Barcelona es trobaran anuncis que els hi expliquen ben clar. 

No cal dir que la sequera ho toca tot. Alerta roja a la indústria pels efectes de la falta d’aigua. Tant és així que la indústria catalana demana ajudes per evitar tancaments, com durant la pandèmia. Però és que passes pàgina i et trobes que la falta d’aigua acorrala als ramaders. Els ramats del Pirineu ripollès ja no pasturen a l’Empordà perquè no hi creix l’herba. Hem perdut el temps que teníem per preparar-nos, i no parlo només de les infraestructures, que si dessaladores o aigües freàtiques, sinó del debat sobre l'aigua el dia que falta: què va abans, el turisme, la pagesia o la indústria? Resposta: tot alhora, no pots deixar cap sector econòmic enrere. ¿I podem portar a l’àrea de Barcelona una mínima part de l’aigua de l’Ebre que ara s’està desembassant? I després, i això és important també, el govern espanyol (PSOE) i el PP ja parlen d’ajudar Catalunya per la sequera, i en concret el govern espanyol ja parla de portar aigua en vaixell a Barcelona. Potser no hi haurà més remei, però serà una solució aparatosa i cara. 

Que Feijóo surti ara a dir que cal ajudar els catalans està molt bé, però és com allò de “No tinc res contra els catalans, la meva dona és catalana i es diu Montserrat”... Perquè el seu missatge principal és Puigdemont. Avui l’entrevisten a La Razón així, amb posat d’estadista, i el titular no va d’ajudar Catalunya sinó de posar el PSOE i el president a l’exili al mateix titular: “Sánchez ja no és ningú sense Puigdemont”. Escolti, senyor Feijóo, sense acritud. I vostè? Vostè és algú sense Puigdemont? El PP és alguna cosa sense Catalunya? I no ho dic per ara, pel Procés, només. Se'n recorden, de l’Estatut del 2006 i l’escàndol que van muntar? De debò, si algú no és ningú sense Puigdemont són vostès. Perquè resulta que el fiscal del Suprem rebutja investigar Puigdemont per terrorisme. Primer va ser la Fiscalia de l’Audiència nacional i ara és la del Suprem. Per al fiscal les protestes de després de la sentència no van ser terrorisme sinó desordres públics. Feijóo, cregui’m, si de debò vol ajudar Catalunya no faci com sempre han fet al seu partit i no busqui vots a costa dels catalans.

Bon dia. 

stats