L’efectivitat en els castells de nou cau els primers mesos de temporada

El 2019 s’han vist menys castells de nou i amb un percentatge de caigudes més elevat

Els castells de nou estan sortint cars de veure en aquest inici de temporada i les colles estan apostant, voluntàriament o obligades per les circumstàncies, per actuacions amb uns registres més modestos que els anys anteriors. Fins ara només hi ha hagut quatre colles que han pogut descarregar el 3d9f i una de sola, els Minyons de Terrassa, que també hi ha sumat el 4d9f completat. Per contra, s’està veient un nombre elevat de castells de nou intentats a plaça que no aconsegueixen descarregar-se.

Per tant, quan queden tot just sis dies per a Sant Joan, s’han descarregat 11 castells de nou per un total de 21 d’intentats. Això significa un 52% d’efectivitat, una xifra que queda molt lluny del 86% de mitjana de les últimes tres temporades a aquestes altures d’any. De la mateixa manera, només els Minyons de Terrassa, els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Jove Xiquets de Tarragona han sigut capaços de descarregar-ne, mentre que la Colla Joves Xiquets de Valls també ha carregat el 3d9f en dues ocasions. L’any passat ja eren vuit les que havien descarregat castells de nou.

El 4d9f, alhora, ja ha mostrat últimament que no abunda tant a les places castelleres i que hi ha menys colles capaces de descarregar-lo. Aquest inici de temporada s’ha extremat aquesta situació i els Minyons de Terrassa han sigut els únics que enguany l’han descarregat. Els malves, però, han ensopegat aquest mateix cap de setmana amb el quatre folrat en deixar-lo en carregat a Berga. Tres colles més (Colla Vella dels Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca i Castellers de Barcelona) també l’han portat a plaça i els rosats són els únics que han pogut coronar-lo. A més, en les últimes dues temporades, tots els 4d9f provats per aquestes dates s’havien descarregat.