CULTURA POP
Comarques Gironines 30/10/2015

Francesc Pujols, de filòsof a detectiu

Sebastià Roig i Toni Benages el converteixen en un heroi de còmic

Jordi Carreras
2 min
A dalt, una pàgina d’El gabinet del Dr. Darder. A l’esquerra,  la portada  del llibre.

FigueresFrancesc Pujols, l’escriptor i filòsof que va predir que un dia els catalans ho tindríem tot pagat i que valdria més ser català que milionari, ha esdevingut un personatge de còmic. La imaginació de l’escriptor figuerenc Sebastià Roig i del dibuixant i il·lustrador badaloní Toni Benages l’ha convertit en un investigador de fets paranormals al llibre Les extraordinàries aventures de Francesc Pujols, de l’editorial Males Herbes, que es posarà a la venda la setmana vinent. Són cinc històries en què Pujols és cridat a investigar esdeveniments fantàstics en els quals es relaciona amb altres personatges coetanis com Josep Vicenç Foix, Ramon Pichot, Francesc Darder, Carles Fages de Climent i Germaine Gargallo.

“Va sortir com un divertiment. Amb en Toni Benages ja hi havia col·laborat abans i em va proposar fer el guió d’una història amb Pujols de protagonista per al fanzín de terror i fantasia La Cripta ”, explica Roig. Així, el 2012 i 2013 van sortir dues històries, Quan cau cau i Les irreals omegues. “Després Benages em va dir que li agradaria que el projecte tingués continuïtat i vam decidir fer tres històries més, més llargues que les primeres”, afegeix Roig.

Personatge pop

Roig explica que l’objectiu és fer de Pujols un personatge accessible i divertit. “Els americans i els anglesos han capgirat personatges reals per convertir-los en personatges pop. A un president respectat com Abraham Lincoln el van convertir en un caçador de vampirs. Si ells ho van fer, per què no podem fer-ho nosaltres?”, es planteja Roig. Les il·lustracions de Benages recorden l’estil de les aventures de Tintín i també tenen una galeria dels personatges que hi apareixen.

“El llibre es pot seguir sense saber qui eren els personatges que hi surten. Es dirigeix a un públic interessat en el còmic i en el gènere fantàstic però al mateix temps també pot servir per introduir el jovent en aquests personatges històrics”, diu Roig.

Les històries que completen el llibre són de quinze pàgines cadascuna i estan datades en les tres primeres dècades del segle XX. Són Les bruixes de Llers, El gabinet del doctor Darder i L’esperit de l’art modern. La primera s’ambienta en la llegenda del poble empordanès, la segona a la Banyoles adoptiva de Darder, que era veterinari i col·leccionista, i la tercera a la gran exposició cubista que es va fer a les galeries Dalmau de Barcelona.

Confiança editorial

Quan van plantejar el projecte a editorials es van trobar amb diverses negatives però finalment Males Herbes, que no havia publicat còmics fins ara, va creure-hi i ja es plantegen que en facin un segon volum. “Són uns kamikazes meravellosos. Hem arribat fins aquí per una inconsciència editorial que els honora”, explica Roig. Pujols va ser un dels filòsofs de referència de Salvador Dalí, i per això té un monument dedicat al Teatre-Museu. El llibre es presentarà a Figueres la setmana vinent, coincidint amb la celebració del 40è aniversari de la inauguració del monument.

stats