Comarques Gironines 05/07/2016

Xou periodístic i agents sigil·losos

Malgrat la presència massiva de mitjans de comunicació, els dos agents de paisà de la Guàrdia Civil que aquest matí s'han endut un llapis digital de l'Ajuntament de Girona han passat completament desapercebuts

Josep Pastells
2 min
El desplegament mediàtic davant l'Ajuntament de Girona / David Borrat

GironaLa filtració de la Guàrdia Civil als mitjans de comunicació fa el seu efecte, i a dos quarts de nou del matí uns quants fotògrafs i periodistes esmorzen discretament sota les voltes de la plaça del Vi, just al davant de l'Ajuntament de Girona. Els informadors de la Benemèrita han assegurat que a partir de les nou s'escorcollaran les oficines municipals per un possible cas de corrupció relacionat amb auditories encarregades pel consistori. A la cantonada més propera al pont de Pedra, una trepanadora gegant de Construccions Quart obre una rasa per adequar la conducció d'aigües. Poc després, un camió de la mateixa empresa obstrueix durant uns minuts l'entrada a la plaça. Arriben més periodistes. A peu, amb cotxes, amb unitats mòbils.

A les nou menys cinc, la irrupció de la Guàrdia Civil sembla imminent. Una furgoneta i un cotxe dels Mossos d'Esquadra reben els primers flaixos en passar davant del consistori. “Aquests no són, aquests no són!”, crida algú. Passades les nou, l'expectació és màxima. Una trentena de periodistes que ja no fan cap esforç per dissimular esperen -càmera en mà, blocs a punt, trípodes col·locats- l'arribada de la Guàrdia Civil. No paren de passar les furgonetes que, cada dia a aquesta hora, subministren els establiments del Barri Vell. També circula el Carrilet, carregat de turistes que, encuriosits, observen l'eixam de periodistes. “Què ha passat?”, pregunta una dona. “Han detingut algú?”, demana un altre vianant. “És per 'Joc de trons'?', inquireix, no se sap si en broma, un tercer observador.

Passen els minuts i, cap a les deu, comencen a circular rumors que la Guàrdia Civil no vindrà. Cada cop hi ha més espontanis atrets pel desplegament mediàtic. Molts prenen cafè sota les voltes amb la mirada fixa en els periodistes. Continuen passant cotxes i furgonetes, de tant en tant algun vehicle dels Mossos, però ni rastre de la Guàrdia Civil. “No vindran”, conclou algú. “Acaba de dir-m'ho el cap de política”, afegeix. “Espereu, espereu, diuen que vénen per l'AP-7 i ja són a Fornells”, intervé algú altre.

Mitja hora després, encara no ha aparegut cap agent de la Benemerita. Sí que torna a passar el Carrilet i cada cop hi ha més gent que fa fotos dels periodistes. L'espera es va destensant; s'estén la sospita que tot plegat podria ser una sobirana presa de pèl. La cap de premsa de l'Ajuntament reparteix gots d'aigua entre els periodistes assedegats. “L'alcaldessa farà declaracions més tard”, informa. Però passen els minuts i tot continua igual. “Ja fa més de quatre hores que sóc aquí”, lamenta un càmera poc abans de la una del migdia. El Carrilet ja ha passat quatre vegades, però ningú no ha vist cap agent de la Guàrdia Civil. Tot sembla indicar que no vindran. Fins que, davant la sorpresa general, a dos quarts menys cinc de dues, un portaveu municipal indica que ja han vingut. “A tres quarts de dotze. Anaven de paisà i només s'hi han estat un quart d'hora”, explica.

stats