Crònica 12/09/2011

El ple de Vic posa en marxa el lobi dels pobles independentistes

L'Ajuntament de Vic, l'endemà de la Diada, serà el primer a aprovar al ple una moció per començar a muntar l'associació de municipis per la independència que impulsa Josep Maria Vila d'Abadal.

Oriol March
2 min
L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, en un acte recent.

Barcelona.L'associació de municipis per la independència que l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, va anunciar per sorpresa en una assemblea de Reagrupament el 19 de juny posarà la seva primera pedra dilluns en el ple municipal de la capital d'Osona. S'hi aprovarà una moció que permetrà "iniciar les actuacions per constituir una associació d'ens locals que corresponen a Catalunya i promoure l'exercici democràtic del dret a decidir".

La moció, que amb tota probabilitat es tirarà endavant gràcies als vots de CiU, ERC i CUP, és el primer pas per facultar Vila d'Abadal a l'hora de teixir l'associació de municipis per la independència. De fet, l'alcalde de Vic ha estat en contacte amb diversos ajuntaments catalans des d'abans de l'estiu, molt especialment amb aquells que, arran de la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut, es van proclamar "moralment exclosos de la Constitució". Amb els suggeriments de 25 d'aquests ajuntaments -sobre un total de més de 100- ja han enllestit el preàmbul dels estatuts de la iniciativa, als quals ha tingut accés l'ARA.

Amenaça de recentralització

"Els municipis no podem quedar-nos impassibles davant dels aires d'involució que es respiren", assegura el document, que denuncia l'espoli fiscal català, la sentència del Suprem contra la immersió lingüística i la reforma constitucional. Una modificació que, a parer dels impulsors, "aplica una recentralització que lamina la capacitat d'autogovern". La voluntat dels promotors, que ara per ara són 25 a l'espera d'altres municipis que s'hi afegiran en un futur, és que sigui un moviment transversal: "El municipalisme és un àmbit privilegiat per establir dinàmiques unitàries i apartidistes en la defensa dels drets nacionals". Aquesta frase encaixa perfectament amb el que ja va dir Vila d'Abadal quan va explicar a l'ARA els seus plans per dur a terme aquesta associació.

Els estatuts encara estan en fase de redacció, perquè tots els signants estan introduint esmenes a l'articulat. La proximitat de les eleccions espanyoles del 20-N, segons explica l'alcalde de Vic, farà que l'associació no es pugui constituir fins a la primera quinzena de desembre. Un cop constituïda, Vila d'Abadal vol que l'associació s'estengui com una taca d'oli a la comarca d'Osona i arribi al màxim nombre de municipis possible. La fórmula que té prevista l'alcalde de Vic és que siguin els partits nacionalistes els que introdueixin al ple municipal la moció per entrar a formar part del col·lectiu. Un dels objectius és que Girona s'hi sumi, tenint en compte que Carles Puigdemont, el batlle -de CiU-, fa bandera del seu independentisme. Vila d'Abadal ja es va posar en contacte amb ell a l'estiu.

Les converses també han arribat a la plataforma d'electes independentistes Decidim.cat, impulsada per l'alcaldessa de Santpedor, Laura Vilagrà, d'ERC, que es va trobar amb l'alcalde de Vic al juliol. Però Vila d'Abadal -principal batlle d'Unió i enfrontat amb Josep A. Duran i Lleida a causa del seu independentisme- pretén que l'associació sigui un moviment d'ajuntaments perquè, explica, "els alcaldes passen però les institucions queden". Un dels objectius de l'associació serà buscar el buit legal per convocar un referèndum per a la independència.

stats