Art

El cinema Comèdia serà un museu Carmen Thyssen

La baronessa i la propietat de l'edifici han signat un acord per 25 anys

2 min
La façana dels Cinemes Comèdia de Barcelona ahir.

BarcelonaEl cinema Comèdia de Barcelona serà un museu Carmen Thyssen. Com avança La Vanguardia i ha confirmat l'ARA, la baronessa, juntament amb la promotora Stoneweg, ha arribat a un acord de 25 anys amb els propietaris de l'edifici, les famílies Pla i Planàs, per crear un nou centre d'exposicions per a la col·lecció de l'aristòcrata. "Les negociacions van per bon camí i el projecte del Museu Carmen Thyssen és el que té preferència", afirmen fonts de l'agència que representa la propietat. Fonts de Stoneweg Experience consultades per l'ARA es mantenen en la "prudència" fins que no estigui tot signat, i, per tant, no afegeixen més declaracions.

Així, el projecte de Carmen Thyssen s'ha imposat a la dotzena de propostes que hi havia damunt la taula. Abans d'aquest projecte s'havia plantejat que l'equipament continués com a cinema, vinculat a festivals, o com a sala de concerts. Està previst que la col·lecció d'art català de la baronessa sigui la protagonista del futur equipament, tot i que també ho ha de ser del Museu Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols.

Tenir un museu a la seva ciutat natal era un vell anhel de Carmen Thyssen. Després que no tirés endavant el projecte d'un museu amb el seu nom a la frustrada Esplanada dels Museus de Montjuïc, ara sembla que sí que podrà fer realitat el seu somni.

Stoneweg és el mateix promotor del nonat museu Ermitage de Barcelona. Després que l’Ajuntament de Barcelona rebutgés la sucursal del gran museu rus a la Nova Bocana del Port de Barcelona, Stoneweg va mirar cap altres horitzons i actualment també té en curs el projecte d’un museu amb una part d’art digital i immersiva a l’antiga fàbrica Godó i Trias de l’Hospitalet de Llobregat, la rehabilitació de la qual van encarregar a l’estudi d’Olot RCR. Així mateix, el futur museu se sumarà a un altre nou equipament entre la cultura i l’entreteniment com és museu White Rabbit.

Dos museus Carmen Thyssen en obres simultàniament

Queda pendent saber quin estudi d'arquitectura es farà càrrec de la transformació del cinema Comèdia en sales d'exposicions. Si tot tira endavant, és probable que hi hagi dos museus Carmen Thyssen en obres simultàniament a Catalunya, perquè l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols va anunciar fa un mes que tenen previst començar les del seu futur Museu Thyssen aquesta tardor.

Ara com ara, la baronessa té un museu al seu nom a Màlaga, on exposa els seus fons de pintura espanyola del segle XIX, i un altre a Andorra. També té dipositat un conjunt d'obres al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). L'anunci del nou projecte al cinema Comèdia es produeix un any després que Carmen Thyssen arribés a un acord amb el ministeri de Cultura segons el qual ella i el seu fill Borja lloguen la seva col·lecció de 330 obres, 179 de les quals ja estan exposades, per 6,5 milions d'euros anuals durant quinze anys.

stats